Sólyom László: Tanulságos lehet Magyarország számára az expo

Infostart
2008. augusztus 24. 15:27
Az éghajlatváltozás következményeire és a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet Sólyom László Spanyolországban. Az államfő a Zaragoza Expo 2008 szakmai világkiállítás magyar pavilonjánál mondott beszédet.

Sólyom László köztársasági elnök a magyar nemzeti napra érkezett a Zaragozai világkiállításra, amelyet a víz és a fenntartható fejlődés témájában szerveztek. Az államfő beszédében az éghajlatváltozás veszélyére hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a felhalmozódó hulladék és a talajszennyezés veszélyezteti a Föld vizeinek minőségét.

Miközben világszerte egyre kevesebb a víz, abból egyre többet akarnak felhasználni az emberek. Sólyom László hangsúlyozta: a világon jelenleg 1,2 milliárd, azaz minden ötödik ember szenved a víz hiányától.

Emlio Fernandez Castano , az expo kormánybiztosa az éghajlatváltozás hatásait emelte ki. Mint mondta, évente 3-4 millió ember, köztük 1,5 millió gyermek hal meg a világon, mert nem jutnak megfelelő minőségű vízhez.

Mindketten az összefogást sürgették, azt hogy az unió országai közösen találjanak megoldást a vízhiány okozta problémákra, és tegyenek lépéseket a természeti értékeink megőrzésére.

A júniusban kezdődött világkiállítás tematikája az ENSZ döntése értelmében a 2005 és 2015 között zajló, "A víz az életért" évtizede programhoz kapcsolódik.

A köztársaság elnök felkereste a magyar pavilont, amelynek sikerét jelzi, hogy látogatóinak száma meghaladta az 500 ezret. Az államfő újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: tanulságos lehet Magyarország számára, hogy Zaragoza 2002-ben nem volt kishitű, amikor pályázott az expo megrendezésére.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást