Ócskavasakkal nyerték meg az oroszok a háborút

Infostart
2008. augusztus 23. 15:28
Az elmúlt hetekben bejárták a világsajtót a grúziai háborút győzedelmesen megvívó orosz hadseregről készített felvételek, de katonai elemzők szerint a történtek megmutatták az orosz fegyveres erők gyengéit is.

A tévékben és az újságokban látható egyik leggyakoribb kép az volt, amelyen orosz katonák páncélozott csapatszállítóik tetején utaznak. A Londoni Stratégiai Tanulmányok Intézetének munkatársa ezzel kapcsolatban megjegyezte: ezek a járművek annyira gyengén páncélozottak, kényelmetlenek, belső terükben akkora a hőség, hogy nem csoda, ha a katonák inkább a deszanttéren kívül utaztak.

"Legalább gyorsan tudtak reagálni, ha megtámadják őket" - nyilatkozta Christopher Langton ezredes.

A szakemberek azt is észrevételezték, hogy a háborút megvívó 58. orosz hadsereg nem keltett olyan benyomást, mintha egy szuperhatalom modern katonai egysége lenne. Az elsöprő győzelmet a hatalmas számbeli fölény biztosította, nem a korszerű fegyverek vagy a rugalmas hadvezetés.

Az elérhető adatok szerint az oroszok nem használtak pilóta nélküli felderítő repülőgépeket, emiatt képtelenek voltak időben megsemmisíteni a grúz légvédelmi egységeket. Ennek következtében négy repülőgépet is elveszítettek, köztük egy felderítésre használt Tu-22-es stratégiai bombázót is.

Az oroszok gyengeségét mutatja, hogy a hadműveletek során életét vesztette az 58. hadsereg parancsnoka is. Anatolij Krulov tábornok életét repeszszilánkok oltották ki, amikor Dél-Osztétiában támadás érte konvoját.

Az oroszoknak azzal is szembe kellett nézniük, hogy a grúzok - többségében egyébként szintén szovjet gyártmányú - fegyvereinek egy része korszerűbb az övékénél. A grúz T-72-es harckocsikat és Szu-25-ös csatarepülőket ugyanis utólag felszerelték éjjellátó készülékekkel is, míg az oroszok a jelek szerint nem rendelkeztek ilyen eszközökkel.

Magukhoz képest javultak

Szakemberek ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az oroszok sokat fejlődtek kilencvenes évekbeli önmagukhoz képest, amikor még a csecsen szakadárok is megleckéztették őket. Az akkorival szemben a mostani orosz hadsereg már javarészt szerződéses katonákból áll, és a vezérkarnak sikerült a csapatokat rövid időn belül kellő számban az ellenséges területre vezényelnie.

Akármennyire is hiányosnak tűnt az orosz felszerelés, a világpiacon továbbra is van iránta kereslet, a szíriai elnök Szocsiban például páncéltörő és légvédelmi rakéták megvásárlásáról is tárgyalt az orosz államfővel.