Az oroszok ismét fogadkoznak

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 22. 06:12
Helyi idő szerint reggel 6 órakor kezdik meg a kivonulást Grúziából a katonák - jelentette be az orosz védelmi miniszter Moszkvában. Anatolij Szergyukov azt mondta: a csapatok kivonása még ma befejeződik.

Korábban az orosz vezérkari főnök helyettese még arról beszélt, hogy a fegyveres erők visszavonultak a Dél-Oszétiát övező grúz területekről a békefenntartók hatáskörébe tartozó körzetekbe. Anatolij Nogovicin hangsúlyozta: Oroszország tartja magát vállalt kötelezettségeihez.

Nem sokkal korábban az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének grúz ügyekben felelős illetékese Budapesten azt mondta: nem látni az orosz kivonulás jeleit. Eörsi Mátyás, aki csütörtök hajnalban érkezett haza Grúziából közölte: látott csapatmozgásokat, de szerinte Oroszország nem vonul ki a térségből.

A csapatkivonás pénteki befejezését korábban az orosz elnök ígérte meg; Dmitrij Medvegyev azt mondta: a kaukázusi ország területén csak az az 500 fős alakulat marad, amely a múlt héten aláírt tűzszüneti megállapodás végrehajtását biztosítja.

Szerdán Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerésére kérte Oroszországot; a moszkvai parlament hétfőn tárgyal a kezdeményezésről.