Nem volt magyar a lezuhant gép utasai között

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 21. 15:26
Nincs magyar áldozata a madridi repülőgép-szerencsétlenségnek - mondta a kormányszóvivő. Budai Bernadett közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét a spanyol kormányfőnek.

A madridi magyar nagykövetség jelentése szerint nincs magyar érintettje a szerencsétlenségnek - mondta a szóvivő a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A tragédiát követően a magyar konzul a madridi repülőtéren személyesen tájékozódott.

Budai Bernadett bejelentette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök táviratban fejezte ki őszinte megrendülését a katasztrófa miatt José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnöknek. A kormányfő a kabinet és az ország nevében mély együttérzését fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

Magdalena Alvarez Arza spanyol fejlesztési miniszter szerda éjszaka sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 153-ra emelkedett a baleset halottjainak száma. Mindössze 19 élték túl a katasztrófát, egyeseknek közülük válságos az állapota. A Spanair gépének a fedélzetén 172-en tartózkodtak a baleset idején.

Az utasszállító repülőgép felszállás közben csúszott ki a kifutópályáról és összetört. Az MD-82 típusú gépen 164 utas és 9 főnyi személyzet tartózkodott. A spanyol Spanair - a SAS leányvállalata - és a német Lufthansa légitársaság közös járata Madridból a Kanári-szigetekre, Las Palmasba tartott.

Egy jelentés szerint a műszaki problémák miatt eleve egy órás késéssel, délután három körül induló gép rögtön kényszerleszállást kísérelt meg, s e közben csúszott túl a pályán. A gép állítólag összetört és ki is gyulladt, de a részleteket és a baleset okát még nem tisztázták. A gép adatrögzítő készülékeit megtalálták. A beszámolók szerint a gép egész törzse, úgy ahogy van, elégett.

A repülőtér közelében bonctermeket rendeztek be. Az El Mundo című sapnyol napilap honlapja szerint eddig 37 holttestet azonosítottak, és azt remélik, 48 órán belül minden áldozatnak fény derül a személyazonosságára.

A lap azt is írja, hogy a Spainair közölte, nem tervezi ugyanilyen típusú gépeinek az átvizsgálását, és a forgalomból sem fogja őket kivonni.