Még nem hidegháború, de egyre hűvösebb a viszony

Infostart
2008. augusztus 21. 19:25
Egy nappal a kivonulás beígért befejezése előtt az orosz erők blokád alá vonták Grúzia fő kikötőjét, Potit. A városhoz vezető utat páncélosok zárták le, a katonák pedig a városra irányított aknavetőket ástak be. Közben Oroszország úgy döntött, hogy felfüggeszti katonai együttműködését a NATO-val.

Orosz teherautók és páncélozott szállítójárművek zárták le az utat a Fekete-tengeri grúz olajkikötő, Poti felé - jelentették hírügynökségek. A beszámolók szerint a katonák árkokat ástak, és a várost megcélzó aknavetőket telepítettek.

Mindezt annak ellenére tették, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök és a helyettes vezérkari főnök is azt mondta: péntekre befejezik az orosz csapatok kivonását Grúziából, és a katonák csak a szakadár köztársaságok határa melletti zónában lesznek jelen. Az ütköző övezet néhány kilométer széles lesz, és az orosz katonáknak joguk lesz a járőrözésre.

Az orosz média szerint egy 40 járműből álló konvoj visszaindult Oroszországba. Moszkvában azt mondják: 500 békefenntartót hagynak Dél-Oszétiában. A tűzszüneti megállapodás értelmében az orosz és grúz erőknek a tartomány elleni grúz támadás előtt elfoglalt állásaikba kell visszavonulniuk. Az orosz vezetés viszont értésre adta, hogy a grúz katonák többet nem léphetnek a szakadár tartományok területére, mert "eljátszották erkölcsi jogukat" erre.

Hivatalos függetlenséget akarnak

Közben Dél-Oszétiában és a másik szakadár tartományban, Abháziában is többezres tüntetéseken követelték a helyi lakosok a területek elszakadását Grúziától, és azt, hogy Moszkva ismerje el függetlenségüket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta: mindez Szaakasvili grúz elnök magatartásától függ. Korábban azonban arról is beszélt: a külvilág felejtse el Grúzia területi egységét.

A harcok nyomán elmenekült grúz nemzetiségű lakosokról annyit tudni, hogy 600 menekülttáborban, például ironikus módon egy volt szovjet laktanyában várják, hogy hazatérhessenek. A Dél-Oszétiából orosz területre menekültek közül néhány ezren már hazamentek.

Kihűlő kapcsolatok

Közben Oroszország úgy döntött, hogy felfüggeszti katonai együttműködését a NATO-val. Ezt két nappal azután jelentették be, hogy az észak-atlanti szövetség tagországainak úgy határoztak: a NATO nem folytatja az együttműködést Moszkvával, amíg az orosz csapatok nem vonulnak ki Grúziából.

Csütörtökön kiderült az is, hogy NATO-hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren. Brüsszeli közlés szerint a tervezett manővereknek, illetve a román és bolgár kikötők rutinszerű felkeresésének nincs köze az orosz-grúz konfliktus miatt kialakult vitához.

A NATO-flottilla a tervek szerint három hétig lesz a Fekete-tengeren. A gyakorlaton egy-egy spanyol, német, lengyel és amerikai hajó vesz részt.