Londonnak fele annyi forrás sincs az olimpiára, mint Pekingnek volt

Infostart
2008. augusztus 21. 13:16
A londoni polgármester Kínába utazik, hogy a záróünnepségen átvegye az olimpiai zászlót Peking polgármesterétől. 2012-ben London lesz az olimpia színhelye. A brit főváros költségkerete a pekingi olimpiára fordított összegnek a felét sem teszi ki, de a szervező bizottságot vezető Lord Coe ígéri, hogy London nem fog lemaradni Peking mögött.

Lord Coe csak 2000 óta főnemes, 1980-ban és 1984-ben, mint Sebastian Coe nyert olimpiai aranyérmet az 1500 méteres síkfutásban, és világcsúcsok sorát állította fel. Most a BBC-nek nyilatkozott arról, hogy miben fog különbözni a londoni olimpia a pekingitől. Elsősorban abban, hogy a pekingi játékok megrendezéséhez több mint 7 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg állt rendelkezésre, London olimpiai költségvetése viszont nem egészen 3 ezer milliárd forintnyi.

A brit sportügyi miniszter már kijelentette, hogy több pénz nincs. Ha a kormány növelné a keretet, a pénzt máshonnan kellene elvonni. A kultúra képviselői máris panaszkodnak, hogy a lottó szerencsejáték bevételéből a sport az olimpiai felkészülés miatt most nagyobb részesedést kap, a művészetek és a műemlékvédelem hátrányára.

London viszonyai eltérnek Pekingétől. Ez is nagyon nagy város, nyolc millió lakosú, de nincs szüksége új csodastadionra. Már létezik két nagy befogadóképességű, korszerűsített stadion, és ha újakat építenének, az olimpia után nem tudnának mit kezdeni velük. Kisebb csarnokok és versenyszínhelyek persze létesülnek. Az olimpiai falu új városrészt fog képezni és luxus lakótelep lesz belőle a játékok lezajlása után.

Lord Coe a BBC-interjúban arról is beszélt, miként szerezte meg London az olimpia megrendezésének jogát. Eddig kevesen tudták, hogy Sebastian Coe édesanyja indiai. A pályázat előkészítése során utazott Coe életében először Indiába. Ott megismerte a brit nemzetközösségi országok, a hajdani gyarmatok gondolkodásmódját, és azután sikerült egységesen London mögé állítani őket.

A londoni olimpia tehát nem lesz káprázatos, de azért nem marad majd le Peking mögött - ígéri Lord Coe. A megnyitót nem tömegek látványos felvonulása jellemzi majd, hanem a brit ötletesség.

Az építkezések folynak, a logisztikai tervek elkészültek, és jövő hétfőtől minden tekintetben London feladata lesz, hogy biztosítsa a 2012-es olimpia sikerét. A londoniak várakozással tekintenek a nagy esemény elébe, de tudják, hogy az életük alaposan felbolydul amíg folynak a versenyek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást