Kisebb hibát azonosítottak a szerencsétlenül járt gépen

Infostart
2008. augusztus 21. 18:00
Hibás volt a katasztrófát szenvedett repülőgép egyik hajtóműszelepe - mondták el nyomozók a 153 ember életét követelő szerdai madridi tragédia után. Egyelőre azonban nem világos, hogy a szelephiba okolható-e a balesetért.

A Spanair légitársaság egyelőre nem nevezte meg a katasztrófa okaként azt, hogy az egyik hajtómű egy légbefúvó szelepe túlmelegedett. A légitársaság szóvivője szerint a kérdéses szelep nem tartozik a létfontosságú eszközök közé, és azt a szerelők a felszállás előtt elzárták.

"Ez elfogadott gyakorlat" - mondta a Spanair szóvivője. Ezt erősítette meg a géptípussal sokat repülő egyik spanyol pilóta is.

A Kanári-szigetekre készülő gép a kisebb technikai hiba ellenére megkapta a felszállási engedélyt, majd a második felszállási kísérlet során a kifutópályán lezuhant és kiégett.

Az El Pais című spanyol lap szerint az egyik hajtómű kigyulladhatott a felszállás közben. A La Vanguardia szemtanúkat idézett, aki azt mondták, hogy a baloldali hajtómű felrobbant és kigyulladt, a gép ezt követően esett le. Csakhogy, az MD-82-esnek elméletileg egy hajtóművel is a levegőben kell maradnia.

Spanyolország negyedszázada legsúlyosabb légi balesetét 19 ember élte túl. Spanyolország háromnapos nemzeti gyászba kezdett az áldozatok emlékére. Madridban félárbocra engedték a lobogókat és a királyi pár közölte: meglátogatja a gyászoló hozzátartozókat.

A kiégett gép roncsai közt talált holttestekből eddig csak 14-et azonosítottak. A szakértők szerint a legtöbb áldozat kilétét csak DNS-vizsgálatok után lehet megállapítani.

A spanyol pilóták szakszervezete a tragédia előtt pár órával közölte: tagjai sztrájkba kezdenek a bizonytalan jövő miatt. A baleset után azonban visszavonták a felhívást.