Az oroszok állítják: visszavonultak Grúziából

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 21. 13:57
Visszavonultak az orosz fegyveres erők a Dél-Oszétiát övező grúz területekről a békefenntartók hatáskörébe tartozó területekre - jelentette be Moszkvában az orosz vezérkari főnök helyettese.

Anatolij Nogovicin közölte: mostanra kijelölték az orosz békefenntartó erők hatáskörébe tartozó területek határait, és kiépülőben vannak a posztok is. Hangsúlyozta: Oroszország tartja magát a vállalt kötelezettségeihez.

Korábban az orosz elnök ígéretet tett arra, hogy péntekig befejeződik csapataik kivonása Grúziából. Dmitrij Medvegyev közlése szerint a kaukázusi ország területén csak az az 500 fős alakulat marad, amely a múlt héten aláírt tűzszüneti megállapodás végrehajtását biztosítja majd.

A NATO és több állam nem sokkal később jelezte, hogy az orosz csapatkivonás vontatottan halad, és nem látszik, hogy az oroszok betartanák vállalásaikat.

Közben a dél-oszét elnök feloldotta a 3 napja bevezetett rendkívüli állapotot a tartományban. Eduard Kokojti azzal indokolta döntését, hogy rendeződött a helyzet a szakadár területen.

Szerdán Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerésére kérte Oroszországot; a moszkvai parlament hétfőn tárgyal a szakadár grúz területek kezdeményezéséről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Zsolt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást