Az oroszok megkezdték csapataik visszavonását

Infostart
2008. augusztus 18. 18:54
Dmitrij Medvegyev elnök ígéretének megfelelően Oroszország megkezdte hétfőn a grúz-déloszét válságövezetbe vezényelt katonai alakulatainak visszavonását Dél-Oszétia területe felé - jelentette be az orosz vezérkari főnök helyettese.

Anatolij Nogovicin vezérezredes az érintett csapatok létszámáról nem közölt adatokat, s nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy katonáikat nem kivonják, hanem visszavonják. Hangsúlyozta, hogy a Nicolas Sarkozy francia elnök közvetítésével létrehozott tűzszüneti megállapodásban ez utóbbi kifejezés szerepelt, a különbség pedig - szerinte - érthető. Kijelentette: a visszavonás befejezésének időpontját nem tudja megjelölni, de az szoros összefüggésben áll majd a grúz erők állandó állomáshelyükre való visszatérésével.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök vasárnap azt ígérte, hogy hétfőtől megkezdődik az orosz csapatkivonás Grúziából, de utalt arra, hogy Dél-Oszétiában nem csökkentik a korábbi létszámra a területen állomásozó katonák számát. Washington közben továbbra is arra figyelmeztet, hogy valamilyen módon "megbünteti" Oroszországot, de konkrétumok nem hangzottak el.

Medvegyev elnök Nicolas Sarkozy francia államfővel, a tűzszüneti és békeegyezmény ötletgazdájával közölte, hogy hétfőn tényleg megkezdődik a harcoló alakulatok visszavonása Grúziából.

Az Egyesült Államok és egyes nyugati szövetségesei azonban kételkednek abban, hogy erre tényleg hamarosan sor. Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint "Oroszország megtalálja a módját annak, hogy elhúzza az időt".

Medvegyev korábbi bejelentéseit is felülírta a hadsereg, amely a fenyegető grúz haditechnika hatástalanításával indokolta elhúzódó jelenlétét grúz - azaz a szakadár köztársaságokon kívüli - területen.

Az eddig közvetítéssel foglalkozó, és az kelet-európai NATO és EU-tagok szerint Moszkva irányában túl puha Sarkozy is sarkára állt, és figyelmeztette Moszkvát: komplikálttá válhat a viszonya az EU-val, ha "a szükségesnél keményebb magatartást tanúsít a szomszédos országok felé".

Az azonnali csapatkivonás az egyezmény ama pontja, ami nem alku tárgya - közölte a francia elnök a Figaro című francia lap véleményoldalán. Egyelőre nem világos, hogy a külvilág mennyire fogadja el, hogy Dél-Oszétia és Abházia ne maradjon Grúzia része. A francia külügyminisztérium szerint a szakadár területre nemzetközi békefenntartókat kell beküldeni. George Bush amerikai elnök azt mondja, hogy a két terület továbbra is Grúziához tartozik.

Moszkva viszont úgy tartja, hogy saját csapatai a békefenntartók, ráadásul a korábbi megállapodásokkal szemben immár jogot formál arra, hogy annyi katonát tartson a vele szimpatizáló területeken, amennyit jónak lát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást