Katolikus magazinnal csatázik az olasz kormány

Infostart
2008. augusztus 15. 15:59
Az olasz kormány dühösen fogadta, hogy az ország egyik legolvasottabb lapja, egy katolikus magazin szerint Olaszországban újjászületőben van a fasizmus, a bűnözés elleni intézkedések pedig a szegényeket sújtják. A kormány válaszul lekommunistázta a lapot.

Silvio Berlusconi miniszterelnök jobbközép kormánya felháborodással reagált a Famiglia Cristiana (Keresztény Család) című népszerű katolikus magazin felvetésére, hogy az országba kezd visszatérni a fasizmus. A Vatikán gyorsan elhatárolódott a véleménytől.

A kormány korábban már "kato-kommunistának" minősítette a magazint, amiért legutóbbi vezércikkében azt írta, hogy Berlusconiék kemény bűnözés elleni intézkedései fájdalmat okoznak az elesetteknek.

A kormány kirohanására válaszul a magazin idézte az Esprit francia magazinnak az olasz rasszizmusról írt cikkét. A Famiglia Cristianát templomokban és újságos kioszkokban terjesztik, heti 600 ezer példányt adnak el belőle.

Olaszországban a jobb- és baloldal, és a hozzájuk kapcsolódó értelmiség rendszeresen használja a másikra a szélsőséges jelzőt. A jelenlegi kormányban azonban egykori fasiszta politikusok is helyet foglalnak, a kabinet pedig az utóbbi időben több "erőmegoldást" is alkalmazott. Például katonákat küldött az utcára, és rendszeresen egy lapon emlegeti a bevándorlókat a bűnözéssel. A kormány különösen az olaszországi romákat okolja a bűnözésért.

A római polgármester közben megtiltotta a nyílt ég alatt történő étkezést, aminek nyomán szendvicseiket eszegető külföldi turistákat bírságoltak meg. A politikus egy interjúban Benito Mussolini fasiszta diktátor érdemeit sorolta.

A vallásos laptól származó bírálat azonban különösen fájdalmas, mivel a jobbközép politikusok nagy része különösen közel áll az egyházhoz. A Vatikán ugyanakkor közölte: a lap nem fejezi ki véleményét. A magazin igazgatója szerint viszont soha nem is akartak a Szentszék szócsöve lenni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást