Elvágták az utolsó összekötő szálat is

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 14. 16:12
A déloszét konfliktus miatt kilépett a Független Államok Közösségéből Grúzia; erről egyhangúlag döntött a tbiliszi törvényhozás. A nemzetközi szervezetet a Szovjetunió széthullása után hozták létre a volt szovjet tagköztársaságokból.

Közben a hivatalosan Grúziához tartozó, de függetlenségre törekvő Dél-Oszétia és Abházia elnökével tárgyalt Moszkvában Dimitrij Medvegyev orosz államfő. Az egyeztetés során Eduard Kokojti és Szergej Bagaps is aláírta azt a 6 pontból álló béketervet, amely Nicolas Sarkozy francia elnök közreműködésével jött létre. A dokumentumot Moszkva és Tbiliszi is elfogadta.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elnökségét ellátó Finnország rendkívüli megbízottja arra kérte a tagállamokat, hogy küldjenek további 100 megfigyelőt az EBESZ jelenleg 200 fős kaukázusi missziójába, ezzel egyidőben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta: Moszkva egyetért a nemzetközi megfigyelők számának növelésével.

Közben a grúz belügyminisztérium arról számot be, hogy visszatértek az orosz erők Gori és Poti városába is, ahol hírügynökségi jelentések szerint ismét robbanások zaja hallatszik.