Az orosz légierő Tbiliszi elővárosát támadta

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 11. 05:47
Az orosz légierő egy támaszpontot és egy radarállomást támadott hétfő hajnalban Tbiliszi egyik elővárosában - közölte a grúz belügyminisztérium.

Sota Utiasvili, a tárca szóvivője azt mondta: két támadás volt. Az egyik a Kodzsori faluban lévő katonai támaszpontnál, a másik pedig Tbiliszi egyik elővárosában, a belvárostól mintegy 5 kilométerre, ahol egy légi irányító központ található.

A detonációk, amelyeket a belvárosban is hallani lehetett, néhány órával azután történtek, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszter Tbiliszibe érkezett.

Az orosz légierő szóvivője elzárkózott minden kommentártól, csak annyit közölt, hogy a témában Anatolij Novogicin, az orosz vezérkari főnök helyettese hivatalos sajtótájékoztatót tart Moszkvában hétfőn közép-európai idő szerint 11 órakor.

Grúzia vasárnap azzal vádolta meg Oroszországot, hogy orosz gépek bombázták a grúz főváros repülőterét, ezt az orosz védelmi minisztérium kategorikusan cáfolta. Ugyanakkor Grúzia közölte: kész azonnal tárgyalásokat kezdeni a tűzszünetről Moszkvával. Az erről szóló jegyzéket Tbilisziben adta át a külügyi tárca vezetője az orosz nagykövetnek. Közben a grúz fővárosban ezrek tartottak tiltakozó akciókat az orosz támadások ellen.

Az orosz békefenntartók szerint Grúzia továbbra is lövi Chinvalit

Grúzia a csapatkivonásra vonatkozó nyilatkozatai ellenére továbbra is lövi Dél-Oszétia szakadár terület "fővárosát", Chinvalit - közölte az orosz békefenntartó erők parancsnoka.

"Az orosz békefenntartók felelősségi körébe tartozó egyes övezetekben tényleges összecsapás volt hétfőre virradóra" - közölte Marat Kulahmetov. A parancsnok szerint a grúz erők továbbra is lőtték az orosz állásokat.

Az orosz békefenntartó katonák egyik állását a grúz légierő bombázta - tette hozzá Kulahmetov, aki szerint a támadás nem követelt áldozatokat.

Közben George Bush amerikai elnök hétfőn Pekingben közölte: világosan jelezte Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek, hogy "elfogadhatatlan" a grúziai erőszak, és bírálta Oroszország "aránytalan" válaszlépését.