Washington a katonai támadás leállítására szólította fel az oroszokat

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 10. 15:38
A washingtoni Fehér Ház figyelmeztette Oroszországot, hogy állítsa le Grúzia elleni támadásait, különben jelentős és tartós károkat szenvednek az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatai.

Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy állítsa le a katonai támadást.

Jim Jeffrey, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese közölte: az Egyesült Államok világossá tette, ha a konfliktus orosz részről történő aránytalan és veszélyes mértékű kiterjesztése folytatódik, akkor ennek hosszú távú kihatása lesz az amerikai-orosz kapcsolatokra.

"Ebből a szempontból fontos, hogy Oroszország hogyan reagál a grúz erők Dél-Oszétiából való kivonulására. Ez a reakció lesz Moszkva szándékának próbája. Ezenfelül az Egyesült Államokat nagyon-nagyon aggasztaná, ha (Oroszország) magában Grúziában - tehát nem Abháziában vagy Dél-Oszétiában - szárazföldi akciót indítana" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok nyújt-e valamilyen katonai segítséget szövetségesének, Grúziának a konfliktusban, Jeffrey azt válaszolta: az amerikai kormány egyelőre a válság diplomáciai megoldására helyezi a hangsúlyt. Megismételte azt az amerikai felszólítást, hogy a felek kössenek tűzszüneti megállapodást, és térjenek vissza a harcok kezdete előtti állásaikba.