Tüntetőket vittek el a Tienanmen térről

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 10. 16:24
Ismét külföldi tüntetőket vettek őrizetbe vasárnap a pekingi Tienanmen (Mennyei Béke) téren.

Két aktivista tibeti zászlót bontott ki a téren, a kínai főváros történelmi és politikai szívében. Három másik tüntető ezután megpróbált kifeszíteni egy transzparenst, amelyen a "A tibetiek meghalnak a szabadságért" felirat állt. A tüntetők közül ketten az Egyesült Államokból, ketten Kanadából érkeztek, egy - tibeti származású nő - pedig Németországból.

A rendőrség az akció kezdete után öt perccel őrizetbe vette a tüntetőket - közölte a New York-i központtal működő Students for a Free Tibet (Egyetemisták a Szabad Tibetért) elnevezésű civil szervezet.

1989 nyarán a kínai Nemzeti Néphadsereg páncélosokkal és lőfegyverekkel brutálisan leverte a diákok és munkások heteken át tartó békés tiltakozó megmozdulását a Tienanmen téren. A szimbolikus jelentőségű téren szombaton már őrizetbe vettek öt Tibet-párti aktivistát, köztük egy német férfit.

Az utóbbi napokban számos hasonló tüntetést tartottak Pekingben, de a rendőrség rendszerint gyorsan közbelépett. A megmozdulások külföldi részvevőit kiutasították Kínából.