Orosz hadművelet a Kodori-szoros elfoglalására

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 10. 14:26
Orosz erők hadműveletet indítottak Abháziában a Kodori-szoros elfoglalására - közölte vasárnap az abház belügyminisztérium.

Abház szeparatisták már szombaton offenzívába kezdtek, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a stratégiai fontosságú szorosból, Abházia egyetlen grúz ellenőrzés alatt álló részéből. Az orosz légierő aznap kétszer is légi támadást indított a szoros ellen.

A grúz belügyminisztérium szerint vasárnap is folytatódott a bombázás. A minisztérium közölte: Oroszország felszólította az ENSZ-t, hogy vonja ki az Abházia és a nyugat-grúziai Zugdidi között állomásozó megfigyelőit.

Szergej Bagaps, a szakadár abház rezsim elnöke vasárnap kijelentette: az abház légi és szárazföldi támadások addig folytatódnak, amíg a grúz csapatok ki nem vonulnak a Kotori-szorosból.

Abházia Dél-Oszétia mellett a másik olyan régiója Grúziának, amely a 90-es évek elején kinyilvánította elszakadását.

Fegyvernyugvást követelnek

Azonnali, feltételek nélküli fegyvernyugvásra szólította fel a német kancellár vasárnap a Grúziában dúló fegyveres konfliktusban részt vevő feleket. Angela Merkel emellett sürgette, hogy a szemben állók vonják vissza katonáikat és fegyverzetüket a harcok kitörését megelőző állásokba.

A német kancellár Nicolas Sarkozy francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben újólag aggodalmának adott hangot a helyzet további esetleges eszkalációja miatt, és azzal kapcsolatban, hogy a harcoknak milyen drámai következményei vannak a szenvedő civil lakosságra nézve - közölte Thomas Steg kormányszóvivő-helyettes vasárnap Berlinben.

Angela Merkel kijelentette, hogy tiszteletben kell tartani Grúzia területi integritását, haladéktalanul be kell szüntetni a grúz területek elleni orosz légitámadásokat.