Kun Miklós: Grúzia nem áll győzelemre a villámháborúban

Infostart
2008. augusztus 10. 10:23
Bár a hírek szerint Grúzia kivonta csapatait Dél-Oszétiából, az InfoRádió által megkérdezett történész úgy véli, továbbra is bonyolult a helyzet a térségben. Kun Miklós szerint megdöbbentő, hogy a háborút az olimpia időpontjához időzítették.

A háborúnak annyiban vége van, hogy Grúzia kivonta csapatait Dél-Oszétiából - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó Oroszország-szakértő.

Kun Miklós hozzátette: Oroszország sokkal erősebb, és a grúzok a hatalmas orosz légierővel, valamint az egyre több katonával nem tudnak mit kezdeni.

A történész hangsúlyozta: Grúzia helyzetét az is nehezíti, hogy lényegében egy ország sem állt ki határozottan mellette. Az Egyesült Államok rendkívül óvatosa magatartást tanúsít, és az egyik amerikai kormánytisztviselő úgy nyilatkozott: Grúzia túlzásba esett, amikor ilyen keményen beavatkozott a dél-oszét helyzetbe.

A Dél-Oszétiában tartózkodó orosz békefenntartókat is "csak" a balti államok, Lengyelország és Ukrajna bírálja, de ez nagyon kevés - véli a szakértő.

Szétszabdalva

A történész úgy fogalmazott: Sztálin és a szovjet hatalom körzővel és vonalzóval alakította át a helyi határokat, hogy egy-egy autonómia, vagy úgynevezett szocialista köztársaság még véletlenül se nyugodjon nemzeti alapon. Így a ma már független köztársaságokat egyikét sem lakja kompakt etnikum.

Kun Miklós megdöbbentőnek tartja, hogy a háborút az olimpia időpontjához időzítették, ám hozzátette: a grúzok így kétségtelenül az újságok címlapjaira kerülhettek.

Kérdés azonban, hogy ez a PR hosszú távon jól jön-e az országnak, mert Grúzia egyelőre nem áll győzelemre ebben a villámháborúban - mondta a történész, aki szerint rendkívül nehéz ellenőrizni a konfliktusról érkező információkat, amik közül nagyon sok az álhír.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást