Grúzia kivonja csapatait Dél-Oszétiából

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 10. 12:37
Elvonulnak a grúz csapatok a dél-oszét főváros, Chinvali környékéről - jelentette be az orosz vezérkari főnök. Anatolij Nogovicin elmondta: újabb orosz egységek érkeztek Chinvaliba, ezután a szakadár terület székhelyének nagy része újra az orosz békefenntartók ellenőrzése alá került. Korábban egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy a grúz erők kivonultak-e a térségből.

Miután újabb orosz egységek érkeztek a szakadár Dél-Oszétia fővárosába, a grúz csapatok megkezdték a kivonulást - közölte Anatolij Nogovicin orosz vezérkati főnök.

Korábban egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy a grúz erők kivonultak-e a térségből. A tbiliszi belügyi szóvivő azt állította, hogy az összes alakulat visszavonult, míg egy másik grúz illetékes szerint csak átcsoportosításról van szó.

Vasárnapi közleményében a grúz kormány arról számolt be, hogy Oroszország további egységeket, mintegy tízezer katonát vezényelt Grúziába. Hatezer orosz katona érkezett az éjszaka a konfliktus övezetébe a szomszédos Észak-Oszétiából. A konvojban 90 harckocsi, 150 páncélozott szállítójármű, valamint 250 tüzérségi eszköz volt.

Korábban négyezer katona szállt partra orosz hadihajókról Abháziában, a másik szeparatista orosz-barát területen - tartalmazta a közlemény. Orosz hadihajók is érkeztek Grúzia partjaihoz azzal a paranccsal, hogy akadályozzák meg fegyverszállítmányok bejutását a Fekete-tengeren a kaukázusi államba.

Blokád alatt

Az izraeli külügyminisztérium a Grúziának szánt izraeli fegyverek eladásának befagyasztását javasolta, mert tart az orosz reakciótól, ha esetleg folytatódna a fegyverexport - írta vasárnap a Háárec című izraeli újság.

A lap felelős beosztású személyeket idézve megírta: a külügyi tárca attól tart, hogy ha Izrael folytatná a fegyvereladásokat Tbiliszinek, Moszkva légvédelmi fegyvereket adna el Iránnak és Szíriának.

Grúzia korábban közvetítésre kérte fel az Egyesült Államokat a konfliktusban - közölte vasárnap az AFP hírügynökséggel Kaka Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára.Péntek óta háború

Grúzia és a hivatalosan az országhoz tartozó, de elszakadásra törekvő Dél-Oszétia között pénteken kezdődtek heves összecsapások.

A szakadár terület vezetését támogató Oroszország ezután légitámadásokat hajtott végre grúz célpontok ellen, és szárazföldi erői is behatoltak a kaukázusi köztársaság területére.

Orosz illetékesek szerint a harcoknak már csaknem 2 ezer halálos áldozata van, és több tízezren menekültek el a körzetből.

Szombaton nem sikerült nyilatkozatot elfogadni a Grúzia és Oroszország közötti tűzszünetről az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Az Európai Unió francia elnöksége és Washington is arra kérte Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben Grúzia határait.