Grúzia kész tárgyalni a tűzszünetről

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 10. 17:35
Grúzia kész azonnal tárgyalásokat kezdeni a tűzszünetről és az ellenségeskedések befejezéséről - ezt tartalmazza az a grúz jegyzék, amelyet vasárnap adtak át Tbilisziben az orosz nagykövetnek.

A jegyzék szerint Grúzia kivonta valamennyi katonáját a konfliktus övezetéből. A Mihail Szaakasvili grúz elnök által aláírt jegyzék szerint a grúz katonák tűzszüneti parancsot kaptak.

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Grigorij Karaszin hangsúlyozta: a Grúziával való tárgyalások megkezdésének elengedhetetlen feltétele, hogy Tbiliszi írjon alá az erőszak mellőzéséről kötelező érvényű dokumentumot, s hogy csapatait vonja vissza az 1992-es megállapodásban rögzített vonalak mögé.

Karaszin emlékeztetett arra, hogy mind Moszkva, mind a nemzetközi közösség évek óta próbálja erre rábírni Grúziát, Tbilisziben azonban elzárkóznak ettől. A magas rangú orosz diplomata egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Grúziára a dokumentum elfogadtatása érdekében.

A külögyminiszter-helyettes közölte, hogy a grúz támadás következtében Dél-Oszétiában több mint 2000 ember vesztette életét, többségükben orosz állampolgárságú oszétok, és mintegy 30 ezer ember menekült el lakhelyéről.

Karaszin megismételte a Vlagyimir Putyin kormányfő által mondottakat, hogy a történtek népirtás jelleggel bírnak és jogi következményekért kiáltanak, továbbá hogy Grúzia az agresszióval végleg elvesztette a tőle a Szovjetunió széthullása után elszakadt területek bizalmát, s ezért aligha lesz lehetséges területi épségének helyreállítása.

Végül a miniszterhelyettes elmondta: figyelni fogják majd a Grúziából érkezőket, de egyéb intézkedést nem terveznek. "A teljes körű kapcsolatok fenntartása mellett vagyunk, noha ideiglenesen kénytelenek vagyunk szüneteltetni a légi közlekedést" - mondta.