A kormányt hibáztatja az antraxtámadásban meghalt férfi özvegye

Infostart
2008. augusztus 9. 08:03
Továbbra is az amerikai kormányt tartja felelősnek férje haláláért Maureen Stevens. Az asszony házastársa, Robert Stevens 2001 októberében halt meg a munkahelyét, az American Media Incorporationt ért antraxtámadás következtében.

Maureen Stevens továbbra is úgy gondolja, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya felelős férje haláláért. Robert Stevens egyike volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követő, antraxszal végrehajtott mérgezési hullám első öt áldozatának.

A férfi az American Media Incorporationnél dolgozott képszerkesztőként, és 2001 októberében halt meg, miután kinyitott egy antraxszal fertőzött levelet, és belélegezte a mérgező anyagot.

Özvegye egy floridai sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: itt az ideje, hogy az Egyesült Államok elismerje férje halálában viselt felelősségét. Az asszony 2003-ban be is perelte a kormányt, 50 millió dollárt követelve kártérítésként.

Maureen Stevens hibáztatta a hadsereg marylandi kutatóközpontjának könnyelmű biztonsági szolgálatát, habár azóta sem bizonyosodott be, hogy a mérgező anyag onnan származott volna. Az özvegy szerint az amerikai kormány hanyag volt, mivel nem hozta meg a megfelelő biztonsági intézkedéseket a kutatóközpont védelmével kapcsolatban.

Itt dolgozott az antrax ellenanyagát kutatva Bruce Irvins mikrobiológus is, aki ellen az FBI is nyomozást indított, és aki a múlt héten öngyilkos lett azután, hogy megállapították felelősségét az ügyben.

Az antraxmérgezésekben további tizenhét ember vesztette életét országszerte. További 35 ezer ember szedett elővigyázatosságból antibiotikumokat.