Újból megjelent a kergemarhakór Szlovákiában

Infostart
2008. augusztus 6. 13:50
Szlovákiában ismét megjelent a kergemarhakór. Mivel az állategészségügyi szolgálat eddig csak egy állatnál lokalizálta a fertőzést, jelentősebb óvintézkedéseket még nem léptettek érvénybe.

A legutóbbi esetet a kelet-szlovákiai Gölnicbánya közelében fedezték fel. A Szlovák Állami Állategészségügyi Szolgálat jelentése szerint a beteg állatot hetekkel ezelőtt a Smolnická Huta-i farmon vágták le, a Zólyomban elvégzett laboratóriumi vizsgálat szerint a 81 hónapos tehén BSE-fertőzött volt.

Mivel az állategészségügyi szolgálat eddig csak egy állatnál lokalizálta a fertőzést, jelentősebb óvintézkedéseket még nem léptettek érvénybe.

Ez volt a 26. kergemarhakór-eset az országban, az első fertőzést 2001 szeptemberében jegyezték fel, legutóbb pedig tavaly novemberben, az ország nyugati részében, Szakolca mellett jelent meg a kergemarhakór.

Szlovákiában 2001 júliusátol kötelezően tesztelik a 30 hónaposnál idősebb szarvasmarhákat, az üzelti hálozatba így csak egészséges állatból származó hús vagy tejtermék juthat- állítja az állategészségügyi szolgálat jelentése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást