Partnere követelt kártérítést a megvesztegetés miatt a Siemenstől

Infostart
2008. augusztus 4. 10:50
Az idestova két éve burjánzó Siemens-botrány újabb fejezet előtt áll: ezúttal a konszern görög kereskedelmi partnere, az OTE távközlési cég támaszt kárpótlási igényt, ugyancsak megvesztegetési vádak alapján.

A Siemens még 1997-ben kötött keretszerződést az athéni OTE konszernnel a görögországi telefonhálózat korszerűsítéséről. Az egymilliárd euró értékű megállapodás keretében 75 milliót csupán az üzletfelek megvesztegetésére fordították, hogy a Siemens számára előnyös számlákat írjanak alá.

Az OTE most azt követeli, hogy a cégen belül kezdett saját vizsgálatának elősegítésére a Siemens müncheni központja bocsássa rendelkezésére az eddigi nyomozási eredményeket.

A görög konszern egyúttal kárpótlást követel a céget ért tekintélyveszteségből eredő anyagi hátrányokért is.

De Athénban is per készül a Siemens helyi részlege ellen. Eddig közel 40 személyt vettek őrizetbe, és a To Vima című athéni újság értesülése szerint a Siemens görögországi részlegének korábbi vezetője is a letartóztatottak között van.

Athénban is súlyos pénzbüntetés fenyegeti a Siemenst, ha a megvesztegetéssel kapcsolatos vádak bizonyítást nyernek. A már idézett To Vima szerint a 2004-es athéni olimpia idejére az elektronikus térfigyelő berendezéseket a Siemens szállította, és az ügylet biztosítására a német konszern állítólag 100 millió eurót fizetett a hangadó görög pártoknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást