Edouard már az amerikai partvidéket fenyegeti

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 4. 06:50
Az Egyesült Államok déli partjai felé közeledik az Edouard névre elkeresztelt trópusi vihar, amely azonban rövidesen hurrikánná válhat.

Az amerikai hurrikán előrejelző szolgálat vasárnapi beszámolója szerint az idei ötödik atlanti-óceáni trópusi vihar jelenleg óránkénti 9 kilométeres sebességgel halad déli irányból északi, vagyis a Mexikói-öböl térségéből Texas amerikai szövetségi állam területe felé, és a benne örvénylő szél sebessége egyelőre óránkénti 75 kilométeres.

Várhatóan azonban mire eléri a kőolajban és földgázban gazdag tengerszakaszt a benne mozgó szelek sebessége 120 kilométer/órára nőhet, és ebben az esetben már pusztító erejű hurrikánnak fog számítani az Edouard, amely közép-európai idő szerint hétfő hajnalban 155 kilométerre volt Texastól.

A helyi olaj- és gáztermelő cégek megerősítették a tengeri platformokat, mert félő, hogy a 2004-2005-ös hurrikánidőszakhoz hasonlóan a közelgő ítéletidő ismét tetemes károkat okoz a berendezésekben és a vezetékekben, valamint a szárazföldön létesített finomítókban.