Bárgyúnak tartja utódját a volt kormányfő

Infostart
2008. augusztus 3. 13:57
Egy titkos feljegyzésben élesen bírálta utódját Tony Blair, korábbi brit kormányfő.

A volt miniszterelnök tavaly ősszel írt feljegyzést egy munkáspárti politikustársának, amelyben keményen támadja Gordon Brownt, bárgyúnak és szánalmasnak nevezve utódját.

Tony Blair kiemeli, Gordon Brown fatális hibát követett el azzal, hogy félredobta a korábbi kormányzási stratégiát, és nem tudott a helyébe állítani semmit.

A volt kormányfő szerint az ellenzéki vezető, David Cameron tavaly még bajban volt, de Gordon Brown hozzá nem értő politizálása miatt a konzervatívok a jövő pártjának tűnnek, és jó esélyük van megnyerni a következő választást a szigetországban.

Az éles hangú feljegyzés újabb botrányt kavar a Munkáspártban, pár nappal azt követően, hogy a fiatal külügyminiszter, David Milliband újságcikkben fejtette ki, a kormánypártnak sürgős megújulásra van szüksége.

A Brown-tábor most azzal vádolja Millibandet, hogy a saját pecsenyéjét sütögeti, a kormányfői bársonyszékre pályázik. Milliband rendületlenül tagadja ebbéli szándékát, hangsúlyozza, hogy cikke nem Brown, hanem a konzervatív párt, és vezetője: David Cameron ellen irányult. A külügyminiszter szerdai sajtóértekezletén a BBC munkatársa egyenes kérdést tett fel Millibendnek: "Brown helyére pályázik?" A válasz nemleges volt, de nem kategorikus.