Elfogták az isztambuli merénylet elkövetőit

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 2. 20:05
Szélsőséges kurd szakadárok követték el a múlt heti isztambuli, 17 halálos áldozatot szedő robbantásos merényletet - közölte a török belügyminiszter.

Besir Atalay elmondta, hogy a merényletben közvetlenül vagy közvetve részt vevő szélsőségesek már rács mögött van.

"Elfogtuk azokat, akik segédkeztek, akik menedéket adtak és azokat, akik részt vettek benne" - tette hozzá.

Közölte, hogy 10 gyanúsítottat hallgattak ki és a törvényben előírt négynapos határidő letelte előtt átadták őket az igazságügyi hatóságoknak.

Múlt vasárnap tíz perces különbséggel két pokolgép robbant egymástól 50 méterre a Boszporusz menti nagyvárosnak az európai oldalán lévő Güngören lakónegyedében. A merényletben 17 ember vesztette életét, 154 ember megsebesült.

"Megítélésünk szerint ez az embertelen cselekedet a vérszomjas szakadár terrorszervezet műve volt - jelentette ki a belügyminiszter, a török hatóságok által gyakran használt megjelöléssel utalva a Kurdisztáni Munkáspártra (PKK) anélkül, hogy a szervezet nevét kiejtette volna.

A török kormány már korábban is a PKK-t gyanúsította a terrorcselekmény elkövetésével. A PKK cáfolta, hogy bármi köze lenne hozzá. A kettős robbantást elkövetőjeként semmilyen szervezet sem jelentkezett eddig.