Lezserségre buzdítanak az ENSZ főhadiszállásán

Infostart
2008. augusztus 1. 09:34
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i munkatársait arra buzdítják, hogy öltözzenek lezserebben. Az ok: spórolás céljából az épületekben visszafogják a légkondicionálást.

"Lazítani fogunk az öltözködési előírásokon, és arra ösztönözzük a dolgozókat, hogy viseljenek lezserebb ruhákat" - mondta Michael Adlerstein amerikai építész, aki az ENSZ New York-i épületének felújítását vezeti.

Az építész bejelentése azoknak az ENSZ-dolgozóknak szól, akik eddig sötét gyapjúöltönyökben végezték munkájukat még a legnagyobb nyári hőségben is - megtehették, hiszen működött a légkondicionáló. Alderstein azonban arra készül, hogy hagyja felmelegedni a levegőt a világszervezet manhattani főhadiszállásán.

Augusztustól szeptemberig ugyanis a titkársági épületekben 20-ről 25 fokra, míg az ablaktalan tanácstermekben 24 fokra állítják a hőszabályzót, a légkondicionálók működését pedig visszaszorítják.

Az építész úgy véli: ezzel a lépéssel akár 100 ezer dollárt, vagyis közel 15 millió forintot is spórolhatnak a kísérleti hónap alatt. Ráadásul ez környezetkímélő megoldás, mivel több ezer tonna gőztől kímélik meg New York várostát.

Az építész, aki a sajtótájékoztatón egy fehér ingben jelent meg nyakkendő és zakó nélkül, elmondta: nem akarnak divatrendőrséget, de mindenkinek azt tanácsolja, hogy cserélje le fekete öltönyét, és öltözzön lazábban.

Ha az egyhónapos kísérlet sikeres lesz, akkor az ENSZ New York-i központjában télen 5 fokkal letekerik a termosztátot, és becslések szerint akár évi 150 millió forintnak megfelelő dollárt is spórolhatnak.