"Karadzic személyesen valószínűleg senkit nem végzett ki"

Infostart
2008. augusztus 1. 07:30
Nem emelt kifogást a vádemelés ellen a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic a hágai Nemzetközi Törvényszéken tartott első meghallgatásán. A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádióban azt mondta: a volt boszniai szerb elnököt akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

A legtöbb jogász, aki nyilatkozni mer a várható ítélettel kapcsolatban, azt mondja, hogy Radovan Karadzic életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szilágyi Imre.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa elmondta: a boszniai szerbek egykori vezetője személyesen valószínűleg senkit nem végzett ki, tehát nem ilyen típusú bűnökért kell felelnie a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.

Karadzicnak azért kell felelősséget vállalnia, ami az országban történt a vezetése alatt: emberek kínzása, megerőszakolása, módszeres etnikai tisztogatás. Ezek a politikai vezetés tudomásával és jóváhagyásával történtek - hangsúlyozta a szakértő.

A 13 évig bujkáló egykori politikussal szembeni vádak egyebek mellett az emberiség elleni bűntett, népirtás és 8 ezer szrebrenicai bosnyák legyilkolása - mondta Szilágyi Imre, aki szerint több oka van annak, hogy éppen most fogták el a háborús bűnöst.

Az esemény egybeesett az új szerbiai kormánykoalíció létrejöttével, márpedig a kormány egyértelművé tette: legfőbb célja az európai intergrációs folyamat felgyorsítása, amelybe beletartozik a háborús bűnösök elfogása, és Hágának történő kiadatása.

Az elfogás oka lehet az is - véli Szilágyi Imre -, hogy a szerb titkosszolgálat élén váltás történt, és ahogy új személy került az intézmény élére, Karadzicot rögtön előkerítették.

A szakértő hangsúlyozta: Radovan Karadzicon kívül még két ember kiadatását várják Belgrádtól. Az egyik Ratko Mladic, a boszniai szerbek hadseregének korábbi vezetője, a másik Goran Hadzic, aki az 1991-95-ös horvátországi háború idején fennállt Krajinai Szerb Köztársaság elnöke volt. Utóbbi számlájára írják egyebek mellett a Vukovárban elkövetett gyilkosságokat.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szilágyi Imre Radovan Karadzicról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szilágyi Imre Karadzic elfogásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást