Túlélte a bizalmatlansági indítványt a bolgár kormány

InfoRádió / MTI
2008. július 30. 18:34
Bulgária balközép kormánya szerdán bizalmatlansági indítványt élt túl, amelyet öt jobboldali párt és több független képviselő nyújtott be egy héttel ezelőtt.

A kormányzó koalíció kényelmes többséggel hárította el az ellenzéki támadást: a koalíciós pártok frakcióiba tartozó 150 képviselő könnyedén leszavazta az indítványt a 240 tagú parlamentben. 84 képviselő szavazott mellette, egy tartózkodott, öt pedig távol volt a voksolás idején - jelentette be Georgi Pirinszki, a nemzetgyűlés elnöke.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy összejátszik a maffiával, jóvátehetetlen anyagi és erkölcsi kárt okozva ezzel az országnak. Az indítvány beterjesztéséhez az adta a lökést, hogy az Európai Bizottság - a balkáni országban burjánzó korrupcióra hivatkozva - a múlt héten felfüggesztette több száz millió euró értékű mezőgazdasági és térségfejlesztési támogatás folyósítását, és egy jelentésben elítélte Bulgáriát, mert nem zabolázta meg a korrupciót és a szervezett bűnözést.

A mostani volt a hatodik bizalmatlansági indítvány a bolgár kormány ellen 2005-ös hivatalba lépése óta. Miközben Szergej Sztanisev balközép kormánya könnyen visszaverte a parlamenti ellenzék támadását, a szavazók körében valósággal zuhan a népszerűsége. Az Európai Bizottság megbízásából végzett legutóbbi Eurobarometer felmérés szerint, amelyet július közepén hoztak nyilvánosságra, a bolgárok 73 százaléka nem bízik a kormányban.