A Siemens kártérítést követel a vesztegetési ügyben érintett volt vezetőktől

Infostart
2008. július 29. 21:28
Münchenben a Siemens Konszern vezetősége úgy döntött, hogy kártérítési eljárást indít a cég két korábbi elnöke, valamint kilenc további volt igazgatója ellen. A vád szerint az érintettek részesei a megvesztegetési ügyben, és az ennek nyomán kirobbant botrány mind a konszernek, mind pedig részvényeseinek súlyos anyagi kárt okozott.

A Siemens vezetősége arra hivatkozva döntött a volt vezetők elleni kártérítési eljárás megindítása mellett, hogy a konszern két korábbi elnöke, Heinrich von Pierer és Klaus Kleinfeld, valamint 9 igazgatója 2003 és 2006 között vétett kötelességei ellen és ezzela cégnek óriási veszteséget okoztak.

A világ egyik legnagyobb elektrotechnikai vállalata nem közölte, hogy mekkora összeget követel kártérítésként volt vezetőitöl, de utalt arra, hogy a megvesztegetési botrány már eddig is közel két milliárd euróba került a Siemensnek.

A döntés meghozatalában komoly szempont volt, hogy a konszern korábbi vezetői a Siemens részvényeseket is jelentős összeggel megkárosították, mert a botrány kirobbanását követően a Siemens rész- vények értéke komolyan visszaesett.

A Münchenben közétett bejelentés egy nappal követte azt bírósági ítéletet, amelyet a Siemens egy volt igazgatójára szabtak ki, mert bizonyítást nyert, hogy a most 57 esztendős menedzser éveken át kulcs-szerepet játszott csúszópénzek folyósításában.

A volt igazgató kezdettől fogva aktívan együttműködött a nyomozószervekkel, amit a bíróság egyhítő körülményként értékelt és ezért csak két évi felfüggesztett büntetéssel sújtotta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást