Barack Obama könyörgése a zsidók istenéhez

Infostart
2008. július 26. 12:00
Nagy felháborodást váltott ki Izraelben, hogy valaki eltávolította a Siratófal kövei közül Barack Obama Istenhez írott levelét, és a szöveget nyilvánosságra hozta az egyik helyi lap.

"Uram, védd meg a családomat és engem. Bocsásd meg a bűneimet, és segíts, hogy elkerüljem a büszkeséget és a reménytelenséget. Adj nekem bölcsességet, hogy jót és igazat cselekedjek. És tegyél engem akaratod eszközévé" - ezt a könyörgést írta a Dávid Király Szálloda levélpapírjára, és dugta be a szokások szerint a jeruzsálemi Siratófal kövei közé Barack Obama izraeli látogatása alatt.

A papírt azonban valaki kivette a kövek közül, és legalább két izraeli napilapnak eljuttatta - az egyik pedig nyilvánosságra is hozta a könyörgést.

Ez a lépés erőszakos beavatkozás volt az amerikai elnökjelölt-aspiráns és az Isten kapcsolatába - közölte a Siratófal rabbija, Smuel Rabinovic. "A falban elhelyezett feljegyzésekhez senkinek nincs köze, csak annak, aki írta és a Teremtőnek. Tilos elolvasni vagy felhasználni ezeket a feljegyzéseket" - hangsúlyozta a rabbi az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva.

A Siratófalba sok látogató helyez el imát, könyörgést - ezt tette Barack Omaba is, aki csütörtökön hajnalban járt a szent helyen. Könyörgésének másolatát a Maariv című lap jelentette meg - állítólag egy vallási iskola diákjától kapták, aki azonnal magához vette a papírt, mihelyt Obama távozott.

A kézírás szinte bizonyosan az amerikai politikusé, megegyezik ugyanis azzal, amely a Jad Vasem emlékkönyvében látható; Obama ráadásul valóban a Dávid Király Hotelben szállt meg.

Voltak, akiknek már az sem tetszett, hogy elment a Siratófalhoz, fején fehér kipával, végighallgatta, amint egy rabbi imádkozik, majd bedugta a fehér papírdarabot a kövek közé. "Obama, Jeruzsálem nem eladó!" - kiáltotta neki oda egy szélsőséges izraeli tiltakozó.