Nem sajátíthatja ki Leszbosz szigete a "leszbikus" kifejezés használatát

Infostart
2008. július 24. 20:00
Elvesztették a pert a görög Leszbosz szigetének azon lakói, akik be akarták tiltatni, hogy a homoszexuális nők megjelölésére használják a sziget nevéből származó "leszbikus" kifejezést, állítván, az megszégyeníti őket, és sérti identitásukat. A döntés ellen azonban még fellebbezhetnek.

Elvesztette a pert az a három leszboszi, akik meg akarták tiltani, hogy a homoszexuális nőkre használják a "leszbikus" kifejezést (a leszboszi és a leszbikus alapvetően angolul is egyaránt lesbian, habár ritkán hallani arról, hogy azt a görög sziget lakóinak megjelölésére használnák).

A görög Leszbosz szigetének lakói úgy érveltek, ez sérti identitásukat. A pereskedők vezetője, Dimitrisz Lambrou publicista szerint a terminus egyenesen emberi jogaikat hágja át, és megszégyeníti őket szerte a világon. Ráadásul lépten-nyomon problémát okoz a közéletben is.

Az athéni bíróság szerint azonban nincs okuk arra, hogy megalázva érezzék magukat, mivel a "leszbikus" kifejezés nem tartozik a sziget lakóinak identitásához. Ráadásul a felpereseknek meg kell fizetniük a 230 eurós (54 ezer forint) perköltséget is.

A Görög Meleg és Leszbikus Unió (Olke) üdvözölte a döntést. Az ügynek azonban nem biztos, hogy vége van: a döntés ellen még fellebbezhetnek a tiltakozók.

Leszbosz a harmadik legnagyobb görög sziget, amely a török partok közelében fekszik. Görögországban inkább Mitilénnek nevezik, a sziget fővárosa után. Az eresszoszi üdülőközpont a leszbikusok kedvenc helye.

A sziget nevéből származik a leszbikus kifejezés. Itt élt ugyanis az Krisztus előtti 6. század elején Szapphó költőnő, aki egy másik asszonyhoz írta gyönyörű szerelmes verseit. Az ő szülővárosa Eresszosz.