Megoldás a késeléses járványra: több időt töltsenek az apák a fiaikkal

Infostart
2008. július 24. 06:15
A brit kormány új terve szerint az angol apáknak több lehetőségük lesz arra, hogy kivegyék részüket a gyereknevelésből. Szakértők szerint ezzel vissza lehetne szorítani az elmúlt hónapok erőszakhullámát.

A brit kormány több apát arra akar ösztönözni, hogy vállaljon részmunkaidős állást, vagy rugalmas munkabeosztásban dolgozzon, hogy több időt tölthessenek a családjukkal.

A kormány miniszterei átalakítanák a Munkáspárt családbarát politikáját, mivel elismerték: a kisgyerekeknek nemcsak az anyjukra, hanem az apjukra is szükségük van. "Sok anyuka szeretne dolgozni, sok apuka pedig többet akarja látni gyerekeit" - nyilatkozta az egyik képviselő.

A politikusok úgy vélik: ha megadják a munka és család között bűvészkedő férfiaknak az esélyt a rugalmas munkabeosztásra, akkor a gyerekeknek jobb kapcsolatuk lesz édesapjukkal. Többen azt remélik, ennek hosszú távon olyan pozitív következménye is lehet, hogy visszaszorul az elmúlt hónapokban járványszerűen terjedő és tizenévesek által elkövetett késeléses bűncselekmények száma.

Sok szakértő szerint ugyanis az bűnöző tizenévesek részben azért viselkednek erőszakosan, mert sok családból hiányzik az apa-modell.

A kormány javaslata értelmében a brit apák hosszabb időre mehetnek el fizetett szülési szabadságra, ami 39-ről 52 hétre fog növekedni 2010-re. Az első 26 hetet továbbra is az anyának jár, de a szabadság fennmaradó részét az apa is kiveheti, ha felesége vissza akar menni dolgozni.

Kiterjesztik a családapaák jogait is, hogy rugalmas időbeosztásban, ha kell, csak néhány napot dolgozhassanak a család érdekében.