Karadzic "betegei" rajongtak a gyógyító hippiért

Infostart
2008. július 24. 20:15
Egyre többen számolnak be arról, hogy kapcsolatban voltak az alternatív gyógyászattal foglalkozó Dr. Dragan David Dabiccsal, aki nem más, mint Radovan Karadzic. A Guardiannek nyilatkozó londoni fiatalembe arról beszélt, édesanyja mennyire oda volt az öreg hippi kinézetű dokiért, aki a hölgy unokáit is kezelte.

Egy londoni szerb, Nic Medic arról beszélt a Guardian című napilapnak, hogy édesanyja megbecsült doktora volt a Dragan David Dabicként dolgozó Radovan Karadzic. A fiatalember elmesélte, hogy édesanyja kedveli az alternatív gyógyászatot és az ezotériát, így találkozott 2005-2006 környékén Dr. Dragan Dabiccsal.

A doktor elmondása szerint nem sokkal korábban tért vissza az Egyesült Államokból, ahol pszichiáterként dolgozott, és visszatértével new age-es terápiákkal is foglalkozni kezdett.

Amikor egyszer hazalátogattam 2006-ban, és bementem édesanyám irodájába, ott ült ő is - elevenítette fel a történteket Nic Medic. Nem tett rám nagy benyomást, de nem volt kellemetlen ember, olyan volt, mint egy öreg hippi. Inkább azt mondanám, nem volt semmi a szemében, a megjelenésén kívül semmi különöset nem találtam benne - mesélte a szerb fiatalember.

Anyáméknak bioenergetikai szemináriumokat tartott, édesanyám rajongott érte, mély személyiségnek tartotta. Még a tévében is föltűnt, egyszer 400 ember hallgatta egy előadását Belgrádban. Komoly cikkeket közölt orvosi lapokban. Tulajdonképpen kezdett újra vezető szerepre szert tenni - folytatta a történetet a Londonban dolgozó szerb fiatalember.

Hozzátette: az alternatív gyógyászathoz nem szükséges semmiféle végzettség, igazolvány. Általában készpénzzel fizetnek, így bankkártyára sincs szükség. Senki sem tudja azt sem, mennyit keres, aki így dolgozik - figyelmeztetett Nic Medic.

Miután a napokban megláttam a lap portálján a képét, nem akartam elhinni, hogy róla van szó. Fölhívtam apámat is, aki csak annyi mondott: ő az. Édesanyámat sokkolták a történtek. Karadzic kezelte őt, és mint később kiderült, anyám kérésére márciusban foglalkozott a két kislányommal is.

Úgy érzem - mondta -, mint amikor kiderül, hogy az apád nem az apád. Tudom, hogy Karadzic és Dragan Dabic ugyanaz az ember, de képtelen vagyok őket összekötni a tudatomban. Az egyik egy háborús bűnös, a másik egy hippi guru.

Édesanyám szerint az utóbbi időben ideges volt a doki. Új kormány van Szerbiában, és biztos nyugtalanították az események - fejtette ki a Guardiannek Nic Medic, aki halkan megjegyezte: ha egyszer is fölismerte volna a bin Laden után leginkább keresett embert, biztosan tett volna valamit a kávéjába.