Elrabolták a gyermeket, hogy örökbefogadhassák

Infostart
2008. július 24. 21:40
Guatemalai tisztviselők szerint megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre annak bizonyítására, hogy az állami örökbefogadási rendszer segítségével raboltak el és adoptáltak egy guatemalai gyermeket.

A guatemalai Nemzeti Adoptációs Bizottság genetikai bizonyíték segítségével erősítette meg annak a nőnek az állítását, aki állítja, saját kislányát ismerte fel egy amerikai nő oldalán.

Toddler Esther Sulamita eltűnését 2007 március 26-án jelentették. Bár javában zajlott az örökbefogadási eljárás, amikor Ana Escobar, a gyermek anyja felismerte őt az említett szervezet irodájában. A gyermeknek hamis születési igazolványt és DNA-tesztet készítettek.

Ana Escobar beszámolója szerint hat hónapos lányát úgy rabolták el, hogy egy fegyveres férfi bezárta őt a guatemalavárosi családi cipőbolt raktárának mellékhelyiségébe.

Jaime Tecu, a függőben lévő guatemalai adoptációkat vizsgáló szakértői bizottság igazgatója szerint a DNA-tesztek eredményei mutatják, hogy az állami hivatalnokoknak is része lehet a gyermek elrablásában.

Jaime Tecu leszögezte, kiderítik, ki volt az a jogász, aki intézte az adoptációt, az orvos, aki aláírta a hamis DNA-tesztet, és fölkutatnak mindenkit, aki kapcsolatba hozható az üggyel. A szakértő úgy véli, ami történt, az a maffia műve.

A guatemalai kormány egyébként decemberben szigorította meg az örökbefogadási törvényt. Májusban a hatóságok 2300 folyamatban levő adoptációt függesztettek fel, hogy egyenként megvizsgálják az összeset.

Kína után Guatemalából fogadják örökbe a legtöbb gyermeket amerikai szülők, akik több ezer dollárt is képesek kifizetni a közvetítőknek. Tavaly 4700 guatemalait adoptáltak az Egyesült Államokban.