A hágai ügyészség vizsgálja, hogy módosítani kell-e Karadzic vádiratát

InfoRádió / MTI
2008. július 24. 09:40
A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége vizsgálja azt, hogy módosítani kell-e a minap Belgrádban letartóztatott legkeresettebb szökevény, Radovan Karadzic volt boszniai elnök vádiratát.

Olga Kavran ügyészségi szóvivő a belgrádi B92 tévé- és rádióállomásnak adott nyilatkozatában - amely olvasható a B92 internetes honlapján is - elmondta, hogy Karadzic vádirata 11 pontból áll.

Emlékeztetett arra, hogy először 1995 júliusában emeltek vádat a politikus ellen, és ugyanabban az évben novemberben kiterjesztették a bűnlajstromot népirtás vádjával.

Carla Del Ponte volt hágai főügyész utoljára nyolc évvel ezelőtt módosította Karadzic vádiratát, amely alapján most ítélkezni kéne a srebrenicai népirtás levezénylésével vádolt politikus felett.

"Az ügyészség csapata tanulmányozza és áttekinti az utoljára nyolc éve módosított vádiratot, hogy lássa, kell-e esetleg módosítani vagy össze kell-e hangolni a vádiratot az azóta honosodott bírói gyakorlattal, illetve azokkal az új bizonyítékokkal, amelyeket azóta gyűjthettek össze" - mondta Olga Kavran, aki szerint amennyiben úgy értékelik, hogy a vádirat módosításra szorul, akkor az újra a bírák elé kerül megerősítésre.