Százan sugárszennyezést szenvedtek egy francia atomerőműben

InfoRádió / MTI
2008. július 23. 23:01
Újabb incidens történt szerdán a dél-franciaországi Bollene-ben, a Tricastin atomerőműben: karbantartási munkák közben száz alkalmazott "könnyebb sugárszennyezést szenvedett" - közölte az erőmű vezetősége.

Bő két héttel korábban az atomerőmű területén 30 köbméter, literenként 12 gramm radioaktív urániumot tartalmazó folyékony hulladék ömlött a talajra és került onnan két környékbeli folyóba, a Gaffierre-ben és az Auzonba, valamint egy kisebb csatornába.

A szerdai baleset pedig egy karbantartás miatt leállított reaktort körülvevő épületben történt a reggeli órákban.

"A karbantartási munkálatok során szerdán kinyitottak egy csövet az épületben, és radioaktív por szabadult ki belőle" - közölte Alain Peckre, az atomerőmű igazgatója, aki szerint az incidens nem jelent veszélyt a környezetre. A 100 alkalmazott az éves határértéknél 40-szer kisebb radioaktív elemtől szennyeződött meg - közölte Stéphanie Biabaut, az erőmű kommunikációs felelőse.

Az incidenst a francia nukleáris hatóságok szerdán egyelőre a nemzetközi INES hétfokozatú skálán 0 fokozatúnak minősítették.

Rövid idő alatt ez a második baleset a Tricastin atomerőműben, és a harmadik a szintén a nukleáris fűtőanyagot gyártó FCBC üzemben, a dél-franciaországi Romans-sur-Isere-ben történt, ahol radioaktív urániumot tartalmazó folyékony hulladék szivárgott ki egy meghibásodott föld alatti vezetékből július 8-án.