Jobban védik a lemondott miniszterelnököt, mint a hivatalban lévőt

Infostart
2008. július 21. 16:57
A brit rendőrség többet költ a tavaly lemondott kormányfő, Tony Blair védelmére, mint a jelenlegi miniszterelnök, Gordon Brown őrzésére.

A Scotland Yardtól kiszivárgott információk szerint a tavaly júniusban lemondott Tony Blair védelmére idén kétmillió fontot (600 millió forintot) fognak költeni - éppen annyit, mint hivatali idejében. A jelenlegi brit kormányfő, Gordon Brown őrzése ezzel szemben másfél millió fontba (450 millió forintba) kerül.

A Scotland Yard neve elhallgatását kérő forrása a Daily Mirrornak elmondta: Blair még mindig nagy védettséget igényel, mivel sokan továbbra is úgy tekintenek rá, mint aki két háborúba vezette Nagy-Britanniát, ráadásul fontos feladatot kapott a közel-keleti békefolyamatban.

A lemondása után közel-keleti különmegbízottnak kinevezett Blair ötször járt már a veszélyes régióban, és minden alkalommal civil ruhás tisztek védték őt. 24 órás rendőri felügyelet alatt áll londoni lakása is, és páncélozott autóban jár.

A névtelen forrás szerint Blair védelme heti 12 ezer fontba (3 és fél millió forintba) kerül a brit adófizetőknek. A hír az után látott napvilágot, hogy kiderült: Blair felesége, az ügyvédként dolgozó Cherie még mindig a kormány autóját használja azzal a sofőrrel, akit a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után kapott, és nagyon megkedvelt.