Diplomáciai fór: McCain dörzsölheti a tenyerét

Infostart
2008. július 17. 17:31
Külpolitikával nem lehet megnyerni az amerikai elnökválasztást, ellenben könnyen el lehet veszíteni azt. A rpublikánus McCain folyamatosan a külpolitikában vló járatlansággal vádolja riválisát, Barack Obamát. A kérdés azért is fontos, mert a legújabb jelentések szerint az ameriaiak afganisztáni veszteségei meghaladták az irakiakat.

Másfél éven belül hazahozná az amerikai katonákat Irakból az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, Barack Obama. A politikust republikánus riválisa máris támadta tapasztalatlansága miatt, abban azonban egyetértenek, hogy az iraki erőket át kell csoportosítani Afganisztánba, mert a terrorizmust szerintük ott lehet megfékezni.

Továbbra is foglalkoztatja az amerikaiakat a terrorizmus kérdése - válaszolta az InfoRádió kérdésére Romsics Gergely. Ugyanakkor a kérdés a második helyre szorult vissza az elnökjelöltek kampányában, mivel a gazdasági problémák állnak az első helyen - tette hozzá a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa.

Általában amerikai választást külpolitikával nehéz megnyerni, de könnyű elveszíteni. Nagyon könnyű ugyanis azt a benyomást kelteni, hogy a rivális elnökjelölt inkompetens - mutatott rá Romsics Gergely.

McCain, a republikánusok elnökjelölje a kampány kezdete óta azzal vádolja ellenfelét, Barack Obamát, hogy nincs külpolitikai tapasztalata, ellenben vele, a háborús veteránnal - vetette fel az InfoRádió riportere.

McCain azért is dörzsölhette a tenyerét - válaszolt a Külügyi Intézet munkatársa -, mert ha van téma, amiben a demokraták beleestek egy retorikai csapdába, azaz beásták magukat egy olyan pozícióba, amit nem adhatnak fel, akkor az pont az iraki kivonulás kérdése.

A republikánus stratéga ilyenkor azt a pillanatot várja - fejtette ki Romsics Gergely -, amikor Obama újra kénytelen lesz megnevezni az időpontot, amikorra kivonul Irakból. Abban a pillanatban le lehet ugyanis támadni, mondván: Obama megszegte azt az alapvető külpolitikai szabályt, hogy a kapukat mindig nyitva kell hagyni.

Az afganisztáni és az iraki helyzet megítélésének kérdésében egyébként pszichológiai fordulópont volt, amikor az egy hete érkező jelentések arról számoltak be: az afganisztáni veszteségek meghaladták az irakiakat - nyilatkozta Romsics Gergely.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást