Pekingi olimpia: mosolyogni tanulnak a hostesslányok - nézze meg!

Infostart
2008. július 13. 19:39
Már csak 25 nap van hátra a pekingi olimpia megnyitójáig. Kína ráerősít a célegyenesben, és ugyan a szmog csak nem akar eltűnni a főváros felől, az ország minden téren igyekszik meggyőzni a látogatókat arról, hogy a felkészülés jól halad.

Egy hónap múlva itt az olimpia. Pekingben már azt tanulják a hostessek, hogyan mosolyogjanak. Aki nem teszi le a vizsgát, és nem képes megingathatatlanul vigyorogni 10 percen keresztül úgy, hogy 6-8 fogát mutatja a tisztelt publikumnak, annak órákon át kell egy nyalókával fejlesztenie az arcizmait. 800 ezer diák pedig gyakorolja, hogyan kell egyszerre, uniszónóban tapsolni.

Eltűnni látszanak azok az idők, amikor nyugatiakkal csak párttag beszélgethetett. A kínaiak rajonganak az olimpiáért, és egyre jobban érzik magukat a bőrükben - legalábbis így találta az angol napilap, a Daily Telegraph Pekingbe látogató tudósítója. Persze azért más hangok is vegyülnek az általános elragadtatás szólamaiba: többen is emlegetik az állítólag az olimpia szervezése mögött is meghúzódó korrupciót.

A pekingi utcákon sorakoznak a nyugati márkák boltjai. Hi Hsziao-long, egy idegenvezető arról számolt be a tudósítónak: kiskorában alig néhány embernek volt tévéje. A készüléket akkoriban akár 12 család is körülülhette egyszerre. Most mindenkinek 3-4 tévéje van, a kocsiról és a mobiltelefonról nem is beszélve.

A kínaiak meg vannak elégedve az életükkel - mondja az idegenvezető. Habár erről az ország vezetése is nagy elszántsággal próbálja meggyőzni a világot, az olimpiai játékok szervezőbizottságánál (BOCOG) tett látogatás némileg árnyalja ezt a képet. A hivatalnokok ugyanis még mindig sokkal jobbak a monologizálásban, mint a dialógusban.

Mert ugyan az emberek egyre nyitottabbak, de a 60 évnyi kommunizmus azért mégiscsak rányomja a bélyegét Kínára.

Mit tegyünk gáztámadás esetén?

Az Olimpiai Parkba vezető új metrón 52 oldalas használati utasítást nyomnak az emberek kezébe. Ebben olyan dolgok szerepelnek, hogy mit ne tegyünk, ha a táskánk a sínek közé esik (ne ugorjunk le érte), és mi a helyes eljárás gáztámadás esetén (tartsunk zsebkendőt a szánk elé és hagyjuk el a helyszínt, amilyen gyorsan csak lehet).

Ha az ember áthágja a szabályokat - köztük esetleg azt, amelyik elegáns öltözködést ír elő -, akkor a rendfenntartó szervek elé kerül az ügye. Talán a külföldiek mégiscsak jobban teszik, ha inkább gyalogolnak.

A világ számára a gyors fejlődést bizonyító statisztikák ezreit publikálják, de valahogy a Tibettel és az emberi jogokkal kapcsolatos alapvető kérdésekről mégis hallgatnak a kínai hatóságok.

Például arra a kérdésre, hogy miként bánnak majd a Tibetért demonstráló emberekkel, Peking polgármester-helyettese, Csen Kang egy hivatalos, kényszeredett mosoly kíséretében azt a választ adta: a kínai törvényeknek megfelelően. Mindenkinek, aki tüntetni akar, engedélyre van szüksége. A játékok alatt meglátják, hogyan kezeljük az ilyen szituációkat - tette hozzá.

Kína inkább azt szeretné, ha a világ továbbra is az olimpia épületeivel, például a már szibólummá avanzsált olimpiai stadionnal, a "Madárfészekkel" lenne elfoglalva. Kár, hogy alig lehet látni őket a sokat emlegetett pekingi szmogtól. Persze a hatóságok a levegő tisztaságáról szóló statisztikákat citálják, és fogadkoznak, hogy az olimpia kezdetére javulni fog a helyzet.