Ismét magyar fiatalokat vettek őrizetbe Párkányban

InfoRádió / MTI
2008. július 13. 20:28
Magyar fiatalok egy csoportját vette őrizetbe vasárnap az Esztergommal szemben fekvő Párkányban a szlovák rendőrség, mert a hajnali órákban "trianonoztak" és önkényuralmi jelszavakat kiabáltak a város közterületén.

A mintegy tizenöt főből álló csoport valamilyen éjszakai esztergomi rendezvény befejezése után gyalog átkelt a Mária-Valéria hídon, és "csendháborító magatartást tanúsított" Párkányban, ahol lakossági bejelentés szerint "trianonoztak", majd náci karlendítések kíséretében fasiszta jelszavakat is kiabáltak.

Az MTI pozsonyi irodájának hivatalosan egyelőre meg nem megerősített értesülése szerint a tíz-tizenkét főből álló csoporthoz néhány magyar nemzetiségi szlovákiai fiatal is tartozott. A forrás szerint a gyanúsítottakat a rendőrség őrizetbe vette. Közülük vasárnap este még tízen fogdában voltak, még folyt a kihallgatásuk. Nem sokkal később mindnyájukat elengedték és közölték velük, hogy a továbbiakban szabadlábon védekezhetnek.

Úgy tudni, hogy a vád alá helyezettek száma tíznél kevesebb. Közülük ketten lányok, ketten pedig fiatalkorúak: egyikük 15, másikuk pedig 17 éves. A csoport néhány tagja állítólag egyáltalában nem titkolja, hogy szélsőséges eszmékkel rokonszenvezik.

A nyitrai kerületi rendőrfőkapitány hétfőn sajtótájékoztatón ismerteti az ügy részleteit.

Két héttel korábban a szlovák rendőrség önkényuralmi jelvények használata miatt Révkomáromban vett őrizetbe kilenc magyar és néhány szlovákiai magyar fiatalt, akik a városban - a Vág és a Duna torlatánál - egy erdős réten táboroztak és önkényuralmi jelvényeket találtak náluk. Kihallgatásuk után vád alá helyezték őket, és szabadlábon védekezhetnek.