Sokkoló fotók a háború szörnyűségeiről - nézze meg!

Infostart
2008. július 12. 12:49
A közelmúltban egy különleges, háromezer fényképből álló gyűjtemény került elő Németországban, amely hűen tükrözi, milyen mértékben semmisült meg az ország kulturális öröksége a második világháborús bombázások következtében.

Szakértők szerint a légifotókat tartalmazó gyűjtemény minden eddiginél szemléletesebben mutatja meg Németország kulturális értékeinek pusztulását, mivel a fényképeken a bombázások előtti és utáni állapot is látható.

A képek elkészítését Adolf Hitler náci diktátor főépítésze, Albert Speer rendelte el, az ő feladata lett volna ugyanis a német városok újjáépítése a (német győzelemmel végződő) háború után.

Mivel a kollekcióban csak kulturális szempontból fontos épületek láthatók, biztosra vehető, hogy nem stratégiai-katonai célból készítették a képeket, hanem - az újjáépítés segítése mellett - propaganda célokat szolgáltak, hiszen megmutatták a - korabeli német szóhasználat szerint - "terrorbombázások" kegyetlenségét és kérlelhetetlenségét.

A fotókon látható egyebek mellett Drezda barokk székesegyháza az 1945-ös szövetséges bombatámadás előtt és után. Az épületet néhány éve építették teljesen újjá, a korábbi ellenséges nemzetek közötti megbékélés jelképeként.

A gyűjteményben szerepel Stuttgart is, amelynek késő gótikus városházája - szinte minden egyéb kulturális értékével egyetemben - megsemmisült az angolszász bombázás következtében. A The Daily Telegraph honlapján megnézheti a Lübeck és Hamburg elleni légitámadás következményeit bemutató felvételeket.

A Marburgi Fotóarchívum vezetője úgy fogalmazott: "Ezek a különleges és látványos képek első ízben tárják fel a rombolás mértékét, és világosan mutatják, hogy a légi hadjárat jelentős mértékben a német morál megtörését célozta". Az intézmény honlapján további képeket láthat.

A háromezer negatívot tartalmazó doboz Hans Stephan egyik rokonának lakásából került elő. Előbbi Albert Speer munkatársaként segítette a helyreállítási munkákat.