"Nem üthetsz meg csak úgy valakit szögesdróttal"

Infostart
2008. július 6. 21:09
Szögesdróttal kivert korbáccsal, vascsővel ütlegeli az embereket, nézi, hogyan püfölnek félholtra egy aggastyánt, és az erőszakot dicsőítő dalokat énekel. Ilyenné vált Gibson élete, aki választhatott: beáll a zimbabwei elnök milíciájába, vagy megölik.

Gibson, aki az életét kockáztatta, amikor szóba állt a brit Independent című napilap újságírójával, akkor lett Robert Mugabe zimbabwei elnök katonája, amikor a 84 éves politikus a választásokat gerillaháborúvá változtatta.

Az elnök milíciájának több ezer ifjú tagja van, akik mindenkibe belekötnek, aki nem tudja valahogyan bizonyítani, hogy Mugabét támogatja. A 25 éves Gibsont erőszakkal sorozták be, de nem tudja, hogyan hagyhatná ott új, keserves életét.

A fiatal férfival egy hónappal ezelőtt fordult nagyot a világ: egy este az egyik bevásárlóközpont előtt üldögélt a zimbabwei fővárosban, Hararéban, amikor arra vetődött egy harmincfős, ifjakból álló, Mugabe pártja, a Zanu-PF színeit viselő, ostorokkal, botokkal felfegyverzett társaság; válogatás nélkül rátámadtak mindenkire.

"Emlékszem, volt ott egy idős férfi, legalább hatvanéves lehetett. Õt is összeverték. Úgy ütöttek minket, mint az állatokat" - mondta Gibson.

A csapat tagjai közül csak egyvalaki, egy idősebb férfi nem verekedett: lőfegyvere volt, és fenyegetéseket ordított az utca közepén. "Azt kiabálta: 'ha az MDC (az ellenzéki párt) győz, megölök mindenkit'" - magyarázta Gibson.

Besorozva

A verés végeztével a banda tagjai mindenkit a helyi általános iskola épületébe tereltek, ahol újra kezdődött az ütlegelés, és felhangzottak a dalok, amelyek az 1970-es évek függetlenségi harcai során születtek, és amelyeket minden Mugabe-követőnek ismernie kell.

Másnap a támadók csoportja házról házra járt: felszólították a férfiakat, hogy legyenek ott a következő gyűlésen. A feltételezett ellenzéki szimpatizánsokat arra kényszerítették, hogy ne voksoljanak az MDC-re, és hűségesküt tetettek velük. Sokaknak naponta két alkalommal is meg kellett jelenniük a bázison, hogy szem előtt legyenek.

Az ily módon besorozott újoncok napnyugta után árasztják el az utcákat ma is, és bárkibe belekötnek, aki nincs ott a gyűléseken, és nem ismeri a forradalmi dalok szövegét, a Zanu-PF-et éltető szlogeneket.

Gibson a múlt héten kapta kezébe először a "sjamboek" nevű eszközt, egy gumibelsőt, amelyre szögesdrótot erősítettek, és amely hatalmas pusztítást tud végezni. "Nem üthetsz meg csak úgy valakit szögesdróttal" - méltatlankodott a fiatalember, aki többször elmondta: teljesen idegen tőle, amit most tesz, amit tennie kell, hogy életben maradhasson.Feketén

Gibson nem tudja, látott-e már olyan verést, ami valakinek a halálát okozta, de emlékszik egy idős férfira, akit csúnyán megkínoztak a társai. "Nagyon megverték, és amikor abbahagyták, nem mozgott. Arra gondoltam: mi lett volna, ha a bátyámmal teszik ezt?" - mesélte.

A fiatalember szerint akadnak, akik már élvezik a kegyetlenkedést, és már hisznek abban, amiről estéről estére egymás közt énekelnek. "Azt hiszik, hogy háborúban vannak. Õrültek" - jegyezte meg Gibson.

A milicisták időnként rajtaütnek egy-egy raktáron, ahol feketepiacra szánt árukat tárolnak. Hétfőn benzint loptak, amelyet később eladtak - ugyancsak feketén. A helyi kocsmáktól is sápot szednek: tulajdonosaiknak több rekesznyi sört kell beszolgáltatniuk, amit aztán a katonák - hogy bátrabbak legyenek - elfogyasztanak. Kapnak még emellé "daggát", egyfajta marihuánát is, azt szívják.

Nincs kiút?

Gibsont felesége és kisgyermeke várja otthon, de naponta csak néhány órát tud velük tölteni, mivel minden éjjel a bázison kell aludnia. A katonák nem kapnak pénzt a "szolgálatukért", így a fiatal férfi képtelen fenntartani a családját. Enni sem szívesen szokott társai között, mert lelkiismeret-furdalása van, hiszen a gyermeke éhezik.

"A feleségem néha azt mondja, nem vagyok eléggé férfi, de aztán sírva fakad és bocsánatot kér, mert ő is tudja, mi történik, ha nem megyek a többiekkel" - magyarázta Gibson.

A fiatalember számára messze még a szabadulás. A választások véget értek, az ellenzék elbukott, továbbra is Robert Mugabe kormányozza az országot, amely egyre mélyebbre süllyed a háborúskodásban és a gazdasági problémákba.

"Lerombolja a jövőnket. Nem teszünk semmi hasznosat. Nincs semmim, és a boltok polcai is üresek" - mondta el véleményét Gibson az elnökről. Saját sorsáról pedig csak annyit mondott: "Nem tudom. Talán meghalok".