Megállíthatatlanul terjed a malária legveszélyesebb formája

Infostart
2008. július 6. 09:00
Egyre többen térnek vissza Nagy-Britanniába a malária legsúlyosabb formájával fertőzötten az afrikai országokból. Sokan - tévesen - azt hiszik, nem kell gyógyszert szedniük a kór ellen, hiszen szervezetükben védettség alakult ki.

A maláriás esetek háromnegyedét a Plasmodium falciparum nevű egysejtű parazita okozza az Egyesült Királyságban - derül ki a brit Egészségvédelmi Ügynökség adataiból.

Bár nem kezelnek sokkal több maláriást a szigetországban, mint tíz évvel ezelőtt, jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a betegség heves lefolyását eredményező, és a legtöbb halálos áldozatát szedő kórokozójától fertőződnek meg.

A legtöbb beteg olyan bevándorlók közül kerül ki, akiknek családja Afrikában él. A hazalátogatók közül sokan nem szednek malária elleni készítményeket, mert úgy gondolják, szervezetükben már védettség alakult ki a kórral szemben.

A megbetegedők 96 százalékán nyugat-afrikai utazásából visszatérve jelentkeznek a tünetek: a legtöbb fertőzött azok körében van, akik Nigériában vagy Ghánában jártak.

A malária a világ legalább 150 országában népbetegségnek számít, kórokozóját szúnyogok terjesztik. A betegség tünetei a kezdetekben az egyszerű megfázáséhoz hasonlítanak, ezért sokan nem fordulnak elég hamar orvoshoz. Ha azonban sikerül idejében diagnosztizálni, a kór szinte minden esetben gyógyítható.

Sokan azért fertőződnek meg, mert egyáltalán nem szednek malária elleni szereket: tévesen azt gondolják, hogy szervezetük ellenálló a kórral szemben. Az igaz ugyan, hogy kialakulhat rezisztencia, de nem mindenkinél, ráadásul az adott országot elhagyva egy-két év után szertefoszlik.

A szakértők szerint csak úgy lehet gátat vetni a fertőzés terjedésének, ha a Nagy-Britanniában élő afrikaiak megértik: nekik is gyógyszert kell szedniük, ha el akarják kerülni a betegséget, amikor szülőhazájukba utaznak. Az illetékes szervezetek éppen ezért célzott programot indítottak a probléma leküzdésére.