Kanada a globális felmelegedés Paradicsoma

Infostart
2008. július 6. 10:02
Kanadába érdemes költözni, ha a globális felmelegedés káros hatásai máshol már elviselhetetlenek lesznek. Egy nemzetközi felmérés 168 országot állított sorba abból a szempontból: mennyire sebezhetők a klímaváltozás által. A legrosszabbul a Comore-szigeteken élők járnak.

A Comore-szigetek Mozambik és Madagaszkár között fekszenek. A gyönyörű öblök és a képeslapra való tájak jó alapot adnának a pezsgő turistaélethez, csakhogy az ország politikailag instabil. Ráadásul a világnak ez az a pontja, amely a legtöbb sebet kaphatja a globális felmelegedés következtében.

Az ellenpólus pedig Kanada: ez az a hely, ahová a leginkább érdemes elvándorolni, ha a klímaváltozás következtében más területek alkalmatlanná válnak az emberi életre.

A Klímaváltozás kockázatai című jelentés 168 országra kiterjedő megállapításokat tesz a globális felmelegedés hatásairól.

A Föld legsebezhetőbb pontja Afrika, hiszen a 10 legnagyobb kockázatnak kitett országból 8 ezen a kontinensen van. A listán az élen a Comore-szigetek állnak, ezt követi Szomália, Burundi. Az első húszban is mindössze öt olyan van, amely nem a fekete kontinensen található: Jemen, Afganisztán, Haiti, Pakisztán és Nepál.

Ahogy az várható volt, a legszerencsésebb helyzetben nem az egyébként is szegény, hanem a gazdaságilag fejlett országok vannak. Ezt a listát Kanada vezeti, amelyet Írország, Norvégia, Dánia és Svédország követ. A legszerencsésebb országok húszas listájára egyetlen fejlődő országnak sikerült bekerülnie: Uruguaynak.

A kutatók az országok veszélyeztetettségét a következő szempontok alapján határozták meg: a gazdaság, a természeti kincsek, az ökoszisztéma, a szegénység, a fejlettség és az ott élők egészségi állapota, a népesség, a mezőgazdaság állapota, és az infrastruktúra állapota. Figyelembe vették a szociális háló kiépítettségét, valamint a politikai helyzetet is.

Mindezek alapján megállapították, hogy Kanada lenne képes a leginkább kézben tartani a globális felmelegedés hatásait.