Zöld utat kaphat a Mol tulajdonbővítése

InfoRádió / MTI
2008. július 5. 13:39
Hónapokon belül létrejöhet a megállapodás a részvénycseréről a Mol és a horvát INA nemzeti olajtársaságok között - közölte a magyar miniszterelnök mondta, miután horvát kollégájával tárgyalt Dubrovnikban.

Gyurcsány Ferenc a találkozó után azt is közölte: a két ország gázvezeték-hálózatát is szeretnék minél hamarabb összekapcsolni, hogy Magyarország számára már 2011 előtt elérhető legyen a horvátországi gázterminálba érkező cseppfolyós gáz.

A magyar kormányfő pénteken azt közölte: a kormány arra törekszik, hogy a Mol 44 százalékra növelje részesedését a horvát INA-ban.

Horvát lapértesülések szerint az INA-ból 44,84 százalékot birtokló horvát kormány 14 százaléknyi részvényt adna át a Molnak, a magyar olajtársaság részvényeiért cserébe. Ezzel a Mol részesedése 39 százalékra nőne a horvát olajtársaságban.

Ivo Sanader horvát kormányfő szerint az olajtársaságok részvénycseréjével mind a két fél jól jár majd.

A távirati iroda úgy tudja: a zágrábi kabinet már az őszi ülésszak elején szeretné benyújtani a megállapodásról szóló tervezetet a parlamentnek.

A két kormányfő tárgyalt az autópályák és a vasútvonalak összekötéséről is: ebben az ügyben a következő hetekben Zágrábban egyeztetnek majd az érintett tárcavezetők.

Integráció

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország elsőként szeretné ratifikálni a horvát NATO-csatlakozásról szóló dokumentumot.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Budapest történelmi kötelessége, hogy segítse Zágráb NATO- és uniós csatlakozását.

Ivo Sanader a találkozó után különösen fontosnak nevezte a magyarországi szándékot.