Közelebb az erdélyi magyar koalícióhoz

Infostart
2008. július 5. 15:45
Együttműködést ajánlott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a Magyar Polgári Párt számára az őszi parlamenti választásokra. Markó Béla, az RMDSZ vezetője azután beszélt erről, hogy Tőkés Lászlóval az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével tárgyalt Marosvásárhelyen.

Közösen vagy külön-külön állítsanak jelölteket a romániai magyar politikai szervezetek az őszi parlamenti választásokra? Erről tárgyalt Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Markó Béla által vezetett, és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Tőkés László által irányított küldöttsége.

A kérdés azért alapvető fontosságú, mert az erdélyi magyarság Románia lakosságának 6,2 százalékát teszi ki, és ha két magyar párt állít jelölteket a választásra, megtörténhet, hogy egyiknek sem sikerül átlépnie az 5 százalékos küszöböt.

Tőkés László közvetítői szerepet próbált vállalni az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között, pénteken Szász Jenővel, a Magyar Polgári Párt elnökével szombaton pedig az RMDSZ vezetőivel tárgyalt. Amint elmondta, a Magyar Polgári Párt vezetői kitartottak azon álláspontjuk mellett, hogy a magyar pártok szövetségben állítsanak jelölteket. Ebben az esetben viszont a román választási törvény nyolc százalékos választási küszöböt ír elő.

Az RMDSZ elutasította ezt a javaslatot, de immár nem ragaszkodott ahhoz a korábbi álláspontjához, hogy aki a parlamentben akar politizálni, lépjen be a szövetségbe. Markó Béla ezúttal belső koalíciót ajánlott. Ennek lényege az, hogy a két magyar politikai szervezet közösen állítson jelölteket, akik az RMDSZ jele alatt vesznek részt a választásokon. Az RMDSZ-es javaslat szerint az így mandátumhoz jutó képviselők a parlamentben is megőrizhetnék saját identitásukat.

A tanácskozás után Tőkés László hangsúlyozta: csupán politikai akarat kérdése, hogy mind a tulipán, mind pedig a fenyő ott legyen a parlamentben. A püspök ezzel a magyar szervezetek jeleire utalt.

Markó Béla hozzátette: Erdély modernizációja és a közösségi autonómiaformák elérése lehet az a két nagy cél, amelyért érdemes lenne összefogniuk a magyar szervezeteknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást