Elhunyt a BBC híres riportere - a magyar forradalomról elsők között tudósított

Infostart
2008. július 4. 23:14
Nagy-Britanniában, 85 éves korában elhunyt Sir Charles Wheeler újságíró, aki BBC-s főnökeivel szembeszegülve Magyarországon forgatott az 1956-os forradalom idején. Wheeler a tiltás ellenére Magyarországra vitte az azóta is létező Panoráma című műsor egyetlen hordozható kameráját és interjúkat készített a magyar lakosokkal, akik azt hitték, hogy véget ért a sztálinista uralom.

Wheeler Mikes Györggyel, indult útnak, aki akkoriban a BBC Magyar adásának is dolgozott, és több városban is megálltak, mire Budapestre értek. Londonba visszatérve, a vágószobában értesült arról, hogy a szovjet beavatkozás véget vetett a forradalomnak.

"A legborzalmasabb az volt, amikor újra kellett hallgatnom a Nyugatra sugárzott segélykérő üzeneteket" - emlékezett vissza a riporter. Wheeler ezek után összeveszett szerkesztőivel, mert azok a Szuezi-válságot tették meg a BBC Panoráma vezető anyagává, nem az ő magyarországi tudósítását.

Ötven évvel később visszatért Magyarországra és az egyik tévéhíradóban is mesélt élményeiről. De 1956 csak egyik állomása volt egy igen sikeres életpályának. Riporterként Sir Charles azt vallotta, hogy az események színhelyén kell lenni és a érintettekkel kell beszélni.

Buldog módjára állhatatos tudósító volt, aki 1991-ben, Kuvaitban szokatlan vallomásra bírt rá egy helyi orvost: a doktor elismerte, hogy kórházában palesztinokat kínzott, mert szerinte azok együttműködtek a megszálló Irakiakkal. Ezt megelőzően fegyveresek hosszú perceken át próbálták elküldeni a kórházból.

Wheeler egy brit kereskedelmi képviselő fiaként Hamburgban született és gyerekként átélte a nácik hatalomra jutását. Néha titokban élelmet vitt a zsidó szomszédoknak - emlékezik vissza volt riporterére a BBC nekrológja.

Wheeler 1942-ben a királyi tengerészgyalogság tagjaként részt vett a normandiai partraszállásban, majd német nyelvtudása miatt a BBC Világszolgálatának tudósítójaként Berlinbe küldték. Később Ázsiából tudósított, többek között Kína tibeti inváziójáról és a Dalai Láma meneküléséről.

Legjobb tudósításait azonban az Egyesült Államokból küldte, ahol a vietnámi háború elleni tiltakozásokról, az erősödő polgári jogi mozgalomról és Martin Luther King meggyilkolásáról készített riportokat.

BBC-riportertől szokatlan módon nem rejtette véka alá egyes eseményekkel kapcsolatos érzelmeit, és ezért gyakran összetűzött a főnökeivel. Egyszer II. Erzsébet királynőt is sikerült megsértenie, amikor egy hosszú protokoll-program során megjegyezte: jobb lenne, ha hazamenne. Ennek ellenére később lovaggá ütötték.

A 24 órás BBC hírtévé érkezését pedig elborzadva fogadta, mert úgy érezte: ezzel a bulvárújságírás és a sztárkultusz kapott teret a nagy múltú médiumnál is.

Sir Charles saját sikereiről szerényen csak azt mondta: jó helyen volt a jó időben - áll a BBC nekrológjában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást