Nő a világon a drogfogyasztás: vezet az USA és Új-Zéland

Infostart
2008. július 3. 18:51
Az amerikaiak 74 százaléka próbálta már ki a cigarettát - az összlakosság 44 százaléka már 15 éves kora alatt. Az Egészségügyi Világszervezet legújabb fölmérése szerint az Egyesült Államok a világ legnagyobb drog-, cigaretta- és alkoholfogyasztója, hiába a szigorú szabályozás. A legkevésbé az afrikaiak hódolnak a káros szenvedélyeknek.

Az Amerikai Egyesült Államok a világ elsőszámú drogfogyasztója - mutatta ki egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megrendelt tanulmány. Az amerikaiak 42 százaléka próbálta már ki a marihuánát, és 16 százalékuk a kokaint. Hasonlóak az új-zélandi adatok is. A legalacsonyabb a drogfogyasztás az afrikai országokban.

A felmérés tanulsága, hogy a szigorúbb szabályozásokat bevezető államokban nem feltétlenül fogyasztanak kevesebb drogot, alkoholt és cigarettát. Az Egyesült Államokban például az emberek 74 százaléka szívott el legalább egy szál cigarettát életében.

Legkésőbb Nigériában kezdenek el dohányozni az emberek, itt csupán a 15 évesek 7 százaléka próbálta már ki a cigit. Az afrikai országot 9 százalékkal Izrael követi. Az Egyesült Államokban 44 százalék gyújt rá először 15 éves kora előtt - viszont az aktívan dohányzók aránya csupán 30 százalék.

Izrael általában a középmezőny után foglal helyet: a polgárok 58 százaléka fogyaszt alkoholt, 48 dohányzik és 11,5 százalék próbálta már ki a marihuánát. Az ország alkoholfogyasztásban a 14., dohányzásban a 15., a kokainfogyasztásban pedig a 11. helyre került.

A drog- és alkoholfogyasztás azonban az összes országban növekedőben van - különösen a fiatalabb korosztályokban. Nem meglepő módon a felmérés úgy találta, a magasabb keresettel rendelkezők többet fogyasztanak, mint a kis fizetésből élők.

A felmérésben Belgium, Kína, Kolumbia, Franciaország, Németország, Hollandia, Izrael, Olaszország, Japán, Libanon, Mexikó, Új-Zéland, Nigéria, Spanyolország, Dél-Afrika, Ukrajna és az Egyesült Államok vett részt. 85 ezer embert kérdeztek meg a kutatók.