Hajléktalanokon tesztelték a madárinfluenza elleni vakcinát

Infostart
2008. július 3. 20:00
Vádat emelhetnek három orvos és hat ápoló ellen Lengyelországban, miután hajléktalanok haltak meg egy, a madárinfluenza kórokozója ellen kifejlesztett szerrel végzett kísérlet során.

Az ügyészség szerint a madárinfluenza kórokozója elleni gyógyszer hatásait tesztelték hajléktalan és szegény emberek százain három grudziadzi orvos és hat ápoló.

A nyomozóhatóságok szerint az áldozatok 300-600 forintnak megfelelő összeget kaptak a programban való részvételért. Nem tudták, hogy egy, a gyilkos madárinfluenza elleni szer hatásait tesztelik rajtuk, azt mondták nekik, amit kapnak, hagyományos influenza elleni készítmény.

A grudziadzi hajléktalan központ vezetője, Mieczyslaw Waclawski egy lengyel újságnak elmondta: tavaly huszonegyen haltak meg az ott lakók közül, pedig évente átlagosan nyolc embert temetnek el.

Bár a hatóságok még nem bizonyították, hogy a halálesetek és az orvosok, ápolók tevékenysége között közvetlen kapcsolat van, a lengyel egészségügyi miniszter, Ewa Kopacz azt üzente nekik: ne menjenek vissza dolgozni.

"Minden orvos érdeke, hogy a felelősöket megbüntessük" - hangsúlyozta az egészségügyi tárca vezetője.

A nyomozók azt is vizsgálják, vajon valamelyik gyógyszercég felkérésére kísérleteztek-e hajléktalanokon az orvosok és ápolók. A gyanúsítottak állítják: a részvevők tudták, hogy a H5N1-es vírus elleni szer tesztjeiben vettek részt, beleegyezéssel.

A vizsgálat komoly pofon az anyagi problémákkal küzdő lengyel egészségügynek. 2002-ben több mentőorvost is elítéltek gyilkosságért: ők temetkezési vállalkozóktól kaptak pénzt azért, hogy tegyék el láb alól pácienseiket.