Nyáron lazábban kezeljük a szabályokat

Infostart
2008. július 2. 11:03
Moldovában találták a legtöbb ittas vezetőt Európában. Egy, a kontinens nagy részére kiterjedő vizsgálat szerint sokan ülnek alkoholfogyasztás után a volán mögé Svájcban és Nagy-Britanniában is.

Moldovában a vizsgálat alá vont vezetők 19 százalékának szervezetében mértek túl sok alkoholt, de Svájcban is a vezetők 6,6 százaléka ivott azelőtt, hogy a volán mögé ült volna.

Az ittas vezetés gyakorisága terén a harmadik helyen Nagy-Britannia áll, ahol a szondáztatott sofőrök 6 százalékának szervezetében mutattak ki alkoholt.

A felmérés során nemcsak ittas, hanem kábítószer hatása alatt lévő vezetőket is találtak a rendőrök, számuk a legmagasabb Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Svédországban volt.

A hatóságok megállapították, hogy az emberek nyáron általában lazábban kezelik a szabályokat, és gyakrabban vezetnek alkoholos befolyásoltság alatt.

A brit hatóságok már gondolkodnak azon, hogyan tudnák mindennek elejét venni. Az adatok tükrében valószínűleg a jövőben sokkal több ellenőrzést tartanak az utakon.