Választani kell: autózik, vagy eszik

Infostart
2008. július 1. 11:13
A folyamatosan emelkedő benzinárak miatt egyre több ember kényszerül arra, hogy kevesebb élelmiszert vásároljon - derült ki egy brit felmérésből. Márpedig a helyzet csak rosszabb lesz, hiszen az áremelkedés a jövőben is folytatódik majd.

A britek egyötöde (19,2 százalék) vásárol kevesebb élelmiszert az emelkedő üzemanyagárak miatt, és minden negyedik arra kényszerült, hogy csökkentse a szórakozásra szánt keretet - derült ki egy friss felmérésből.

Ebből az is megtudható, hogy a megkérdezettek 15,1 százaléka kénytelen volt lemondani a hétvégi kirándulásokról vagy a nyaralásról, és minden második brit a korábbinál kevesebbet használja az autóját.

A döntő többség - a válaszolók 91 százaléka - úgy véli, hogy a kormánynak csökkentenie kellene az üzemanyag adótartalmát.

A spórolás érdekében az emberek 12 százaléka átszokott a tömegközlekedésre, tízből heten arra, hogy a lakóhelyük közelében intézzék a bevásárlásokat, 43 százalék pedig alaposan fontolgatja, hogy olyan autót vásároljon, amely alternatív üzemanyaggal működik.

Ha pedig tovább emelkednek az árak, minden tizedik brit két kerékre vált majd a négyről.

Márpedig az árak emelkedni fognak tovább - figyelmeztetett a második legnagyobb nagy-britanniai olajkitermelő vállalat, a Star Energy ügyvezető igazgatója. Roland Wessel nem tartja kizártnak, hogy a nyersolaj ára eléri a hordónként 250 dollárt.